HIV startet i Kinshasa i 1920

0
92

I disse Ebola tider kan det være av interesse å se hvordan en annen epidemi fikk fotfeste og ble global.  Hvordan kunne HIV vokse fra å være et lokalt virus som infiserte noen jegere og sankere i Kamerun for så nå 76 millioner mennesker over hele kloden. ?

Ebola spres gjennom menneskelig omgang og man trenger spytt, eller kontakt med andre kroppsvæsker for å bli smittet. Det vil vi at det smitter enklere en HIV som er veldig vanskelig å bli smittet av.

På samme måte som detektiver gjenskaper bevegelsene til et offer i en mordsak har forskere gjort det samme for å finne årsaken til den ekstreme spredningen av HIV:

Ved hjelp av historiske blodprøver skapes en viral tidslinje, denne tidslinjen bekrefter at Kinshasa, hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo (DRC), var springbrettet for en eksplosjon av infeksjonen som begynte rundt 1920. Forskerne har nå kommet frem til et omfattende kart over hva som skjedde med infeksjonen etterpå.

Etter HIV hadde fått fotfeste i Kinshasa, bevegde viruset seg sakte sørover ved hjelp av migrantarbeidere, ved åpning av nye jernbanestrekninger som følge av gruvedrift spredde viruset seg til regioner også i sør. Da DRC ble selvstendig fra Belgia spredde viruset seg i økt tempo og kom helt ut av kontroll, det tok ikke lang tid før det spredde seg til resten av den sørlige delen av Afrika. Dette skjedde alt sammen uten av noen reagerte og viruset spredde seg i fred i flere tiår før det ført ble rapportert så sent som i 1981 og offisielt anerkjent i 1983.

Oliver Pybus ved Oxford universitet sier at «Vi tror at viruset rammet en» perfekt storm «av faktorer som bidro til det spre seg, Fra viruset synspunkt, traff den jackpot». »

Pybus og hans kolleger kartla HIV sine bevegelser ved å analysere det genetiske «make- up» av viruset og dens utvikling i over 800 blodprøver tatt fra infiserte mennesker i Kongo og Republikken Kongo mellom 1959 og slutten av 1980. Den eldste kjente prøven de har funnet kalt ZR59 stammer fra en person i Kinshasa i 1959.

Til tross for at ingen prøver fra før 1959, var forskerne i stand til å ta i HIV sitt slektstreet lenger tilbake i tid helt til 1920. Dette fordi de har beregnet hastigheten på mutasjoner i prøvene og varianter som dukket kan si noe om opphavssted gjennom analyse av markører innen i selve viruset. PYbus og hans team mener deres metode langt på vei beviser opphavssted og tid for HIV viruset.

Lærdommen i forhold til Ebola og andre livstruende virus er at verdenssamfunnet så tidlig som mulig må sette inn betydelige ressurser for å hindre at et lokalt problem tar livet av millioner av mennesker verden over. Så langt er det over 4000 bekreftede dødsfall på grunn av Ebola og smitten øker både i antall personer og i areal.

tabola

No posts to display