Gode nyheter til deg som elsker kaffe

0
44
Hull i veggen kaffe
Advertisement

Du er slettes ikke alene hvis de trenger en kopp kaffe eller to for å komme i gang med dagen. Lukten, «forventningen mens noen lager kaffen for deg», smaken, lykkefølelsen når det drikkes og hvordan kroppen og sjelen repareres er alle ting vi kjenner godt og som vi instinktivt er overbevist om at er sunt.

Men det er flerre goder knyttet til å drikke kaffe. – En svensk-britisk studie publisert i BMJ Medicine forbinder høyere nivåer av koffein i blodet med lavere BMI og lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes.

Les: Ryan Reynolds signerer tidligere Manchester United keeper for å sikre suksess med Wrexham

Forskerne sier det trengs mer forskning (som alltid) før de kan 100% konkludere, men resultatene er svært lovende. I pressemeldingen forteller Dr Susanna C Larsson ved Karolinska Institutet i Stockholm at studien er basert data fra nesten 10 000 personer. Forskerne analyserte det store datasettet ved hjelp av en relativt ny metode kalt Mendelsk randomisering.

Det er en metode som gjør at man kan ta hensyn til folks gener. Spesifikt valgte forskergruppen i dette tilfellet de to genvariasjonene CYP1A2 og AHR, som er assosiert med lavere koffeinmetabolisme.

Genvariasjonene gjør med andre ord at koffeinen du inntar blir lenger i kroppen enn hos andre som ikke har de genetiske variasjonene det er snakk om.

Les: Wanda Nara som ikke lenger er helt blond feirer gjenforening med Mauro Icardi

Koffein har som effekt å øke hjernens energiomsetning og øke konsentrasjonen av de to viktige signalstoffene dopamin og serotonin i sentralnervesystemet.
Dopamin er nødvendig for at vi skal kunne bevege oss og koordinere bevegelser effektivt. Samtidig spiller signalstoffet en viktig rolle i å regulere våre følelser og humør. Serotonin har også en positiv effekt på humøret vårt.
Ifølge forskerne drakk personer med de to genvariasjonene i gjennomsnitt mindre kaffe enn andre. Men likevel var koffeinnivåene i blodet deres høyere enn hos de uten genvariasjonene.

Forskernes analyse viste også at personene med genvariasjonene hadde lavere BMI og lavere risiko for type 2 diabetes sammenlignet med resten av personene. På den annen side kunne forskerne ikke se en sammenheng mellom genvariasjonene og lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer.

Les på Radiosporten: Shakira slo 14 verdensrekorder med sangen «Music Sessions Vol. 53» om Pique!

Analysen av koffeins gunstige effekt er basert på tidligere studier.

Tidligere forskning har også indikert at det er en sammenheng mellom høyt kaffeinntak og redusert risiko for diabetes type 2 og andre hjerte- og karsykdommer, skriver forskerne.

Ifølge forskerne er det verdt å merke seg at det er flere usikkerhetsmomenter knyttet til studien. Blant annet. forskergruppen har først og fremst sett på personer med europeisk opprinnelse, akkurat som de kun har tatt hensyn til to spesifikke genvariasjoner i sin analyse.

tabola

No posts to display