søndag, april 18, 2021

FDA advarer mot Simvastatin

Må lese

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Mens NAV og legemiddelverket anbefaler Simvastatin for bruk mot høyt kolesterol advarer det amerikanske legemiddelverket advarer mot alvorlige bivirkninger. Akkurat nå brukes medisinen av over 350 000 mennesker bare i Norge.

I tillegg til å advare mot for store doser (over 80 milligram) har de også laget en liste over medisiner som ikke bør tas i kombinasjon med Simvastatin.

Grunnen til anbefalingen som gis er at medisinen er effektiv for å senke kolestrolnivået i blodet og dermed reduserer faren for hjerteinfarkt.

Kan føre til nyresvikt

NRK skriver at FDA undersøkte drøyt 6000 pasienter i seks år. Den ene gruppen tok daglige doser på 80 milligram, mens den andre tok doser på 20 milligram.

52 av pasientene på høye doser utviklet muskelsykdommen myopati, og elleve av dem utviklet den farligste formen for myopati, rhabdomyolyse, som kan føre til nyresvikt og død.

Blant pasientene som tok lave doser, utviklet bare én myopati, og ingen rhabdomyolyse.

FDA oppfordrer pasienter som opplever muskelsmerter, svakhet, mørk eller rødfarget urin eller uventet trøtthet til å kontakte lege.

Legemiddelverket har fortsatt ikke bestemt seg om de vil gå ut med nærmere informasjon eller en advarsel til norske pasienter.

Generelt er det større sjanse for bivirkningen jo større doser som tas og hvis de tas lenge, det er pr nå flere medisiner på markedet, i mange år var Simvastatin enerådene, de fleste mener det ikke er stor forskjell på de ulike variantene av «statiner»

Til tross for advarslene i USA er tilfeller av bivirkninger forholdsvis små og de mest alvorlige er meget sjeldne.  I tilfeller med høyt kolesterol er absolutt en livsstilsendring å foretrekke, mye kan gjøres med kosthold og aktivitet.

Artikkelen var først publisert på Helsesjefen

- Advertisement -
Previous articleMagasinet Sheikh er Sheikh
Next articleSe Sylvi bader

Siste nytt

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

En helt ny type skrekkserie

Hva skjer på den gamle fabrikken dypt inne i de svenske skogene? 6. juni har Viaplay-originalen Dystopia premiere, en skrekkserie om en gruppe...

More Articles Like This