Ensom i påsken? du er ikke alene

0
369

Det er forskjell på å være alene og å være ensom, det er fullt mulig å være ensom i et forhold med mange mennesker rundt seg. Det er også fullt mulig å bo alene og oppleve frihet, vennskap og intimitet.

Samtidig som Norge topper listene over verdens beste land å bo i har vi et samfunn som produserer skremmende antall mennesker som er ulykkelige, ensomme og som har psykiske problemer. Det er flere ulykkelige mennesker her enn de fleste andre land i Europa og Amerika.

Nesten halvparten av alle unge og gamle opplyser at de er ensomme, dette har fått helseminister Bent Høie til å slå alarm og sier at ensomhet er farligere enn røyking. Ensomhet fører ofte til tidlig død og sykdom.

Det er knyttet skam til å være ensom fordi de fleste som er det mener at det er deres egen feil, artikler i dagbladet og andre tabloider har et ekstremt fokus på å lykkes, sex og serier om hvordan menn som ikke har kvinner er tapere. Er du ensom er det fordi du er en taper og ikke har klart å tilpasse deg samfunnets spilleregler.

Det ekstreme fokuset på lykke i sosiale medier hjelper heller ikke, ligger du alene om natten og ikke får sove med facebook på sengen ser du alle dine venner, som du ikke møter oppdatere sine lykkeligste stunder og gir inntrykket av å være vellykket.

«Å være ensom gir større fare for psykiske helseutfordringer, og har faktisk innvirkning på den somatiske helsen – som hjerte- og karsykdommer, diabetes og andre livsstilsykdommer. Dette har sammenheng med at personene det er snakk om, ofte er mindre aktive og har en mer usunn livsstil» forklarer Høie.

Regjeringen ønsker å skape flere møteplasser, for det er slik ensomhet bekjempes, ved å møte og bli kjent med andre mennesker. I dag tidlig besøkte jeg kaffebrenneriet i Asker, der ser jeg en kjent gjeng med menn som ikke har lykkes helt i livet sitte å diskutere alt fra hvem som var Norges beste fotballspiller gjennom tidene til om buss faktisk skal kunne kjøre i kollektivfeltet. Jeg kan vedde nesten alt på at ingen av de lever i et forhold, men de har hverandre. Venner blir utrolig viktig.

«I sosiale medier treffer du mennesker med samme interesse som deg selv, uavhengig av hvor du bor. Samtidig presenterer folk et glansbilde av seg selv. Får vi inntrykket av at hele Norge baker, at alle andre har det så fantastisk og er ute på spennende ting hele tiden, kan det føre til at en opplever ensomheten enda sterkere» tror Høie.

Det er både fysisk og psykisk ensomhet, begge deler er utrolig skadelig for oss mennesker og egentlig helt unødvendig. Vår evige higen etter perfeksjon og lykke er ødeleggende for våre liv og det burde være en folkeaksjon om at man er god nok.

Til deg som er ensom i påsken, det virker bare som om du er den eneste i verden, de aller fleste er ikke så omkranset av lykke og venner som det ser ut til. Et råd fra ekspertene er å gjøre noe, om så bare gå en tur og bevege seg litt, det finnes ikke et problem i verden man ikke kan gå ifra seg.

Å være ensom er ikke din feil, problemet er at det bare er du som kan gjøre noe med det.

 

ensom

tabola

No posts to display