En sjelden begivenhet på himmelen: Kombinasjon av en blåmåne og en supermåne

0
89

Se en sjelden kosmisk visning når supermånen møter den blå månen på nattehimmelen i august. Lær mer om månemiraklet og dets fengslende effekt.


Himmelsk skue: Blue Moon og Supermoon

Skywatchers vil være inne for en godbit natt til 30. til 31. august, da en sjelden astronomisk begivenhet pryder himmelen. Den unike kombinasjonen av månefenomener vil resultere i et uvanlig syn – en supermåne som blir større og mer oransje, og en ny fullmåne, kjent som en blåmåne.

Les på Sporten: Everton har endelig fått på plass en som vet hvor målet er

Supermoon Close Encounter
Under denne hendelsen vil en supermåne pryde nattehimmelen når fullmånen er nærmest jorden. Begrepet supermåne brukes når månen er omtrent 360 000 kilometer fra jorden. Denne gangen blir det kun 357.344 km.

Månebaner og illusjoner
Månens elliptiske bane rundt jorden forårsaker endringer i avstanden fra planeten vår, noe som resulterer i en endring i oppfatningen av størrelsen. Når den kommer nærmere, virker månen større; når den er lenger unna, virker den mindre. Damian Jabłka fra Silesian Planetarium forklarer at Supermoons og Minimoons skapes fra disse forskjellene.

Blåmåne-fenomenet
August bringer ikke én, men to fullmåner i år, og den første inntreffer 1. august. Denne kalenderanomalien med to fullmåner på en måned kalles en blåmåne. Dette er et sjeldent fenomen, som forekommer en gang hvert par år.

Unik August Blue Moon
Det som gjør August Blue Moon enda mer spesiell er forekomsten av påfølgende supermåner i stedet for den vanlige fullmånen. Denne justeringen er et virkelig sjeldent skue.

Ikke veldig blå Blue Moon
I motsetning til navnet vil den blå månen faktisk ikke være blå. Atmosfæriske effekter under måneoppgang og månenedgang vil gi den en oransje fargetone, og vår oppfatning kan til og med få den til å virke gigantisk.

Oppslukende måneovervåking
Hvis himmelen tillater det, vil månen være synlig hele natten, og stå opp når solen går ned på motsatt side. Stjernekikkere anbefales å sjekke måneoppgangen dagen før, siden den vil bevege seg litt neste kveld.

Les på Capitol: Desertfest kommer til Oslo

tabola

No posts to display