En app som kan redde livet ditt

0
162

En norskutviklet app kan nå fortelle 113-sentralen nøyaktig hvor du er når du ringer 113 fra appen. 

Tenk deg at du kjører bil på et ukjent sted og havner i en ulykke, eller at noen i turfølget går seg bort eller skader seg. Da må redningsetatene vite nøyaktig hvor du er. Frustrasjonen av å ikke finne frem har pilot Geir Arne Mathisen i Norsk Luftambulanse kjent på mange ganger.

– Det er frustrerende. Vi vet at en person trenger vår hjelp, og vi har utstyr og kompetanse. Vi er i området og har kommet frem, men så er vi ikke fremme likevel fordi vi må lete etter vedkommende, forteller Mathiesen.

Tiden er avgjørende

Minuttene betyr alt når tilstanden er kritisk. For pasienten og de rundt er det også en trygghet å vite at nødetatene finner frem med en gang, sier Mathiesen.

– Ofte vet ikke folk hvor de er, og i en stresset situasjon kan det være vanskelig å forklare selv kjente plasser. Da er det enkelt å trykke på en knapp og vite at 113-sentralen automatisk får nøyaktig informasjon om hvor du er. På den måten kan de fokusere på å gi råd og hjelp i stedet for å bruke tid på lokalisering, sier Mathiesen.

Én million har lastet ned

Appen «Hjelp 113», er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og over én million nordmenn har allerede lastet den ned.

– Vi oppfordrer alle til å oppdaterer appen og legge inn sitt eget telefonnummer. Det er helt nødvendig for at posisjonen skal bli sendt automatisk til 113-sentralen når du ringer fra appen. I tillegg til å gi trygghet til befolkningen er den svært viktig for å få hjelpen ut raskt og til riktig sted, forklarer Mathiesen.

Daglig ringer folk 113 uten å kunne oppgi hvor de er og det er frustrerende, sier sykepleier Thomas Christensen som jobber ved 113-sentralen i Oslo.

– Vi har hatt mange situasjoner der det står mellom liv og død, og vi vet ikke hvor innringer er. Samtidig som vi skal veilede i førstehjelp på stedet, må vi forsøke å finne ut hvor vedkommende befinner seg. Å få hjelpen raskt fram er det som til syvende og sist ofte er avgjørende for om pasienten overlever.

Kan redde flere

Oppdateringen av appen er et samarbeid med Helsedirektoratet. De oppfordrer alle til å ha denne appen på smarttelefonen sin.

– Vi kan faktisk redde opptil 20 liv hvert år hvis folk begynner å ringe 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Nødnummeret til brann, 110, er også med i appen. Nødnummeret til politi, 112, kommer i appen i løpet av 2018. Appen fungerer kun i Norge.

tabola

No posts to display