Akrylamid er et giftstoff som oppstår når mat varmes, alle ønsker å redusere inntaket, men det er nøyaktig det motsatte som skjer. I Norge er det flere krefttilfeller enn tidligere og inntaket av Akrylamid er en av årsakene til dette.

Danske myndigheter har innført strengere regler for akrylamid innhold i mat enn resten av EU. Det er mange ting som inneholder stoffet, på www.helsesjefen.no finner du konkrete råd om hvordan du kan redusere giften i din mat og lese mer om problemet.

Det trengs oppvarming for at Akrylamid skal dannes, steker du noe er det lurt å steke til gyllen farge ikke brunt, bruk også litt lenger tid og stek større biter. Det er høye verdier i Potetgull, pommes frites, ristet brød, stekte poteter, pytt i panne, kjeks kan ha til dels høye nivåer av stoffet. Spesielt stivelsesrike produkter som for eksempel potet og kornbaserte matvarer har lett for å utvikle Akrylamid ved oppvarming. Stoffet dannes ved temperaturer over 120 grader celsius. Det er årsaken til at mange som er opptatt av helse foretrekker mat som er kokt/stekt sakte.

Matindustrien gjør ikke nok for å steke mat på en måte som reduserer innholdet av Akrylamid og har fått kritikk for dette av mattilsynet og helserådet. Det ble kartlagt inntaket av giften høsten 2015 og den viser at vi får i oss for store mengder, tilsvarende undersøkelser i Danmark har ført til deres reduksjonsanbefaling.

Det er et folkehelseproblem som så langt kun har ført til anbefalinger og ikke regler for matindustrien, du må med andre ord ta grep selv. Se rådene på www.helsesjefen.no