Disse utsiktspunktene må du ikke gå glipp av

0
102
Stegastein FOTO: Fjord Norway

Mange nordmenn vil også denne sommeren bruke bilen som fremkomstmiddel når vi reiser på ferie i eget land. På veien er det mye spennende å kikke på – særlig langs de Nasjonale turistveiene. Men hvor finner du de beste utsiktspunktene?

I Norge har 18 veistrekninger status som Nasjonal turistvei. 11 av disse finner du på Vestlandet.

De nasjonale turistveiene er nøye utvalgte veier gjennom det vakreste vi har av norsk natur og kulturlandskap. Langs veistrekningene har dyktige arkitekter latt naturen bestemme form og farge på rasteplasser og utsiktspunkter, og hentet inspirasjon fra runde, myke svaberg, dype fjorder og spisse tinder.

Her kommer noen anbefalinger fra Fjord Norway:

1. Utsikten, Nasjonal turistveg Gaularfjellet (Fv613)

Utsikten er et av de nyeste tilskuddet av flotte utsiktsplatåer på Vestlandet, men den er like fullt på toppen av listen vår. Den helt spesielle utsiktplattformen minner om en dekonstruert pyramide som balanserer på 700 moh. med en utsikt over ruvende fjell, lyngheier og dype fjorddaler. 

2. Stegastein, Nasjonal turistveg Aurlandsfjellet (Fv5627)

Stegastein er eleganse og stil i fast form, med en utsikt som tar pusten fra deg. Treplattformen som svever 30 meter ut fra fjellveggen har glassfront og gir deg et aldri så lite magasug der du henger, 600 meter over Aurlandsfjorden. Veien som snirkler seg opp fjellsiden fra bygda Aurland er åpen hele året, så avhengig av når du besøker kan du se snøkledde fjell som speiler seg i en nesten svart fjord, spirende bjørkeknopper i fjellsidene eller røde og gylne høstfarger. 

Plattformen på Askevågen FOTO: Fjord Norway

3. Askevågen, Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen (Fv64)

Den lille plattformen omgitt av glassvegger på Askevågen hever seg knapt over havoverflaten. Her er du i øyehøyde med holmer og skjær og har 360 graders utsikt til det mektige Atlanterhavet og skjærgården. Landskapet er like fascinerende når det er badet i sol som når havet viser krefter, og på våte dager er det best å ha på seg regnklær når bølgene kaster seg mot de buktende broene. 

4. Vøringsfossen, Nasjonal turistveg Hardangervidda (Rv7)

Enorme mengder vann fra Hardangervidda samles i den buldrende Vøringsfossen i Øvre Eidfjord. Fra utsiktsplatået øverst kan du se og ikke minst høre fossen falle 182 meter rett ned i Måbødalen, et slående vakkert ingenmannsland. Vøringsfossen er en av Norges mest kjente fossefall, og den dramatiske naturen står i stor kontrast til fredfylte fjordbygder og fruktgårder nede ved Hardangerfjorden.

5. Trollstigen, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen (Fv63)

På toppen av Trollstigen finner du ikke bare én utsiktsplattform, men et nettverk av gangveier og trapper som leder deg til store og små installasjoner. Kledd i beskjedne rustfarger passer arkitekturen perfekt inn blant mose og lyng, og lar naturen være blikkfanget. Her ser du rett ned på Trollstigvegen som snirkler seg opp fra den grønne dalen og oppover den bratte fjellsiden.

Kilde: Fjord Norway

Se også: Nå forsvinner Valdresbanen og Namsosbanen

tabola

No posts to display