torsdag, april 8, 2021

Disse skadeinsektene plager oss mest

Må lese

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå...

Med sommeren kommer også de plagsomme insektene og Skjeggkre øker mest på listen over skadeinsekter som plaget nordmenn

Folkehelseinstituttet har laget en oversikt over hvilke skadeinsekter som oftest måtte bekjempes i 2018. I antall bekjempelser er det svart jordmaur som topper statistikken, men tallene er på vei tilbake.

– Mens antall bekjempelser av jordmaur har sunket fra rundt 4500 i 2016 til omlag 4000 i 2018, har bekjempelser av skjeggkre økt fra rundt 500 i 2016 til omlag 3500 i 2018. Det vil si at antallet skjeggkrebekjempelser har gått opp med 700 prosent på to år, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring.

Veggedyr går også noe tilbake, men er fortsatt blant de vanligste skadeinsektene. I 2018 ble det meldt om mellom 2500 og 3000 bekjempelsesoppdrag.

– Andre skadeinsekter folk plages av så godt som året rundt, er tysk kakerlakk. Flere maurtyper og veps er mer sesongbetont, og er på sitt verste om våren og sommeren, sier Stormoen.

Redd for skjeggkre

At skjeggkre har gått til værs er det flere grunner til, ifølge Stormoen.

– For det første har det blitt langt flere av dem i løpet av de senere årene. Dessuten har mediene skrevet side opp og ned om disse insektene, så folk har blitt bevisste på at de finnes. I tillegg er de såpass store at folk synes det er ubehagelig når de kryper og kravler rundt i huset. Det bør nevnes at de ikke er farlige og ikke gjør noen skade i boligene våre, sier han.

Å bekjempe skjeggkre har vist seg å være vanskeligere enn tenkt. Til tross for flere utprøvde bekjempelsesmetoder har ingen klart å gjøre det helt slutt på plageåndene.

Hva gjør du?

For å unngå å bli plaget med insekter finnes det ingen enkel oppskrift. Små kryp kan komme inn i huset på mange ulike måter. Men Stormoen har et par enkle tips og råd.

– Sørg for å ha det ryddig og rent. De er konstant på jakt etter kilder til næring. Mange insekter tiltrekkes av matrester og søppel. Er tilgangen til mat god kan de fort etablere seg på et gunstig sted i nærheten, gjerne i vegger, gulv og treverk, sier han.

Dessuten er det lurt å holde hagen stelt, og unngå å ha tett vegetasjon med planter og buskvekster langs husveggene.

– Det gjør det enklere for insektene å krype videre inn i huset, sier han.

For å unngå veggedyr og kakerlakker er det lurt å være litt bevisst med bagasjen.

– Ikke legg kofferten på sengen, men plasser den på en koffertkrakk når du er ute og reiser. Når du kommer hjem er det smart å åpne kofferten i badekaret og riste klærne. Helst bør innholdet vaskes på over 60 grader, sier Stormoen.

- Advertisement -

Siste nytt

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

Dette er ikke en spiller verdt 3 milliarder!

Erling Braut Haaland fikk mye oppmerksomhet i dagene før kveldens kamp mot Frankfurt etter at hans far Alfie og agent Mino Raiola...

More Articles Like This