Matprisen er en hyllest til bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat og deles i år ut for femte gang. Tidligere har blant annet Esben Holmboe Bang, Heidi Bjerkan, Andreas Viestad, Lysverket og Bergsmyrene gård vunnet priser. I dag er de nominerte i kategoriene Matprisen, Årets kjøkken, Årets produsent, Debioprisen, Årets formidler, Årets kokk og Barne- og ungdomsprisen klare. Thomas Valø, Restaurant Kontrast, Ben Reddik, Balholm og Geitmyra matkultursenter for barn er blant de nominerte. Vinnerne av Matprisen 2018 offentliggjøres under prisutdelingen på Vippa i Oslo 19. november.
“Det er en ære å bli nominert, dette er virkelig lønn for alt strevet det er å drive en topprestaurant i utkanten basert på de lokale råvarene rundt oss og råvarene fra vår egen gård.” Sier Thomas Valø som er nominert i kategorien Årets kokk. Valø driver restauranten Buøy Gård i Trøndelag.
Les: Er det verdt 2,3 milliarder å avvikle pelsdyrnæringen?
“Matprisen er den eneste prisutdelingen der vi kan belønne mennesker som jobber dag ut og dag inn for å ta vare på matjorda vår. Vi trenger å finne de som snakker om og som jobber med sirkulær jord-økonomi. Det er de som er fremtiden, og det er de vi skal hedre gjennom Matprisen. Vi gleder oss til en storstilt feiring 19. november på Vippa,” sier jurymedlem Heidi Bjerkan, kokk og eier av Credo og Vippa.
Årets jury består, i tillegg til Heidi Bjerkan, av Ingrid Kleiva Møller (miljøsjef Øyafestivalen), Elise Matilde Lund (daglig leder, stiftelsen Kore), Else Thorenfeldt (bonde, Korsvold Gård), Cath Røsseland (sponsorsjef, Øyafestivalen), Esben Holmboe Bang (Maaemo), Liv Solemdal (rådgiver, NORSØK og mat- og miljøveileder i Matvalget) og Thomas Horne (forfatter og foredragsholder).
De nominerte til Matprisen 2018 er:
Matprisen
Heinrich Jung, Hedmark Matsentralen Norge Mestringsguiden, Oslo |
Årets kjøkken
Ben Reddik, Oslo Restaurant Kontrast, Oslo Røst Teaterbistro, Trøndelag |
Årets produsent
Ask gård, Oppland Balholm, Sogn og Fjordane Grindal ysteri, Trøndelag |
Debioprisen
Bakeriet i Kabelvåg/Unseld, Nordland Ett bord, Oslo Fosen folkehøgskole, Trøndelag |
Årets formidler
Green Bonanza Harvest Magazine Sogn Jord- og hagebruksskule |
Årets kokk
Astrid Regine Nässlander, Nordland Hanne Frosta, Hordaland Thomas Valø, Trøndelag |
Barne- og ungdomsprisen
Geitmyra matkultursenter for barn, Oslo Natur og ungdom og Grønt spatak-prosjektet Oppistua Øye, Møre og Romsdal |
Kandidatene til Utfordrerprisen vil annonseres senere.
Samarbeidspartnere er Coop, Meny, Rema 1000, Millum og Matinfo, Tine, Cultura Bank, EHS, Norges Bondelag, og Vippa! – Les mer om dem her: http://matprisen.no/samarbeidspartnere/