Dansk supermarkedsgigant senker prisene, godt nytt også i Norge

0
164
Føtex

Et det en ting som er helt sikkert, så er det at økonomiske eksperter tar feil. – Det gjelder også de som sitter i Norges bank og setter styringsrenta basert på inflasjonstall.

Den rare logikken er som følger: Inflasjonen er svært høy grunnet 1: Etterslep fra Covid 19 pandemien, 2: Russland sin invasjon av Ukraina som driver prisene på energi og 3: kapasitets/leveranseproblemer som gjør at de som har kapasitet og varer kan la egen grådighet løpe fritt.

Les: Facebook-eier Meta lanserer Threads

Bare se på hva du betaler når du fyller bensin, oljeprisen er nede i 76 dollar fatet, mens du fortsatt betaler over 20 kroner literen. Mens Oljeprisen er ned fra 124 dollar på topp er besinprisen omtrent det samme. Olje ned omtrent 38%, bensin ned 5%. – Grådighet er det du betaler for ikke lenger høye priser på energi.

Svaret som kommer er ikke å forholde seg til årsakene til inflasjonen (som alle er enige i), men å straffe alle med lån og senke aktiviteten i samfunnet slik at arbeidsledigheten går opp. Norges sentralbanksjef Ida Wolden Bache kommer til å fortsette å sette opp renta slik alle de andre økonomene ute i verden gjør helt til det gjør så vondt at all glede er borte og en haug med fattige arbeidsledige kan miste et par tre år.

Bankene har aldri tjent mer penger. (overskuddet til DNB var på 10 milliarder første kvartal) strøm og oljeselskaper drar inn historiske overskudd. Oppdrettselskapene som klager over at de må betale skatt har heller aldri tjent mer på grunn av svak krone gode argumenter for å kutte for «det går jo så dårlig».

Høy rente er en motsatt Robin Hood som tar fra de som har litt og gir til de som har mye.

Heldigvis begynner det som er hovedargumentet til de høye rentene å svekkes kraftig. Prisen på energi går ned globalt, leveranseproblemene er vesentlig mindre globalt. (Køene ved havnene er mer enn halvert) og der det er konkurranse, regulering eller uthenging i media går prisene ned.

Les på Sporten: Harry Maguire blir enda vanskeligere å selge etter betydelig lønnshopp

Salling Group som eier butikkene Føtex og Bilka setter i dag ned prisen på en rekke varer i kategorien personlig pleie. – Prisen settes ned med 22 prosent i gjennomsnitt. Det melder TV 2 Østjylland.

Direktør i Føtex Morten Møberg uttaler til media at kundene i stor grad er ute etter gode tilbud og at konsumprisene fortsatt er høye, derfor ønsker de å ‘investere’ i lavere normalpriser for kundene.

«Disse prisreduksjonene er fullfinansiert av egen lomme. Det er et strategisk valg. Vi følger markedet veldig tett, og så snakker vi om prisene med leverandørene, sier Føtex-direktøren og legger til at det vil koste Salling-konsernet «en betydelig sum».

Direktøren vil ikke avvise at det kan være ytterligere prisfall på vei. – Foreløpig vil prisfallet gjelde blant annet produkter som deodorant, tannkrem, hårspray, håndsåpe og sjampo.

Salling Group er ikke den første supermarkedskjeden som senker prisene. I midten av juni meldte Coop at de fra 13. juni vil senke prisene på 40 ulike meieriprodukter som følge av at Arla senker prisene. «Vi er avhengige av at innkjøpsprisene faller. Og nå har Arla senket prisene overfor oss. Derfor kan vi senke dem nå» sa informasjonsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen, i den forbindelse til Ritzau. Han uttalte også at han forventer flere prisfall resten av året. Han turte imidlertid ikke å love at prisnivået i år vil lande på et nivå som vi så før inflasjonskrisen.

Også prisene i USA faller og Norge som følger hva som skjer der i tykt og tynt kommer til å følge med.

Mitt klare råd til til alle som er grådige og prøver å utnytte en global krise er: kutt det ut, vi som forbrukere har faktisk litt hukommelse og når lommaboka er full igjen bruker vi penger andre steder. – Og til sentralbanksjef Ida Wolden Bache har jeg følgende råd. – Ikke sett opp renta noe mer nå og start å senke den igjen gradivis utover høsten. Jeg kan garantere vi i etterpåklokskapens lys vil konkludere med at rentevåpenet ble brukt for hardt.

Og til alle økonomer som sitter der med regnearkene sine. – Dere vet absolutt ingen ting!.

Les på Engelske klubber: Mason Mount har landet!

tabola

No posts to display