Dame Mary Quant er død 93 år gammel

0
64

60-tallet ville ikke vært like fargerikt, inspirerende og frigjørende uten Mary Quant. Hennes dynamiske inntreden i moteverdenen var totalt revolusjonerende. Hennes moteuttrykk vokste ut av det større kulturelle opprøret på 1960-tallet som kom til uttrykk i musikk, kunst og sex

Hun reagerte på ungdommens ønske om enkle klær som muliggjorde enkel bevegelse «der du kunne løpe og hoppe» – energisk mote full av moro – også for kvinner som ønsket å være fri. – Design var for første gang tilgjengelige for de yngre. Det var spennende, nyskapende og symboliserte datidens ungdomskultur.

Les: Rey er tilbake! – Det kommer tre nye Star Wars-filmer

Imidlertid er det miniskjørtet vi forbinder mest med Mary Quant som sier at hun kalte det etter sin favorittbil på den tiden – minien. Det symboliserte øyeblikket. Andre innovasjoner fulgte hver som gjenspeiler tidens stemning. PVC ble tatt i bruk for å lage gjennomsiktige regnfrakker og støvler, klumpete sko og babydukkekjoler, hotpants og den ikoniske tusenfryd-logoen symboliserte alle generasjonen.

Les på Sporten: Holder full kontroll på Haaland

Fargede eller naturlige strømpebukser erstattet strømpebånd. Hotpants tok verden med storm.

Mange vil huske den ikoniske Paint Box – en hvit plastboks med tusenfryd-motivet som gjorde sminke ettertraktet moro. Flere produkter fulgte i farger og skimmer som aldri før ble tilbudt, hver med sære navn. Virkningen var helt radikal.

Mary Quants vidtrekkende innvirkning tok snobberiet ut av moten og skapte en ungdommelig ytringsfrihet som forandret moten for alltid. Hun sa om bærerne: «de er merkelig feminine, men deres femininitet ligger i deres holdning snarere enn i deres utseende … Hun liker å bli lagt merke til, men vittig. Hun er livlig – positiv – meningsfull.»

Hennes storhetstid var på 1960-tallet. Quant hadde flere titler og utmerkelser i Storbritannia, og fikk ærestittelen «Dame» i 2015.

tabola

No posts to display