DAB + utsatt i Sverige

0
128

Den svenske regjeringen velger på grunn av usikkerhet å droppe overgangen til DAB+ radio inntil videre. Argumentene er de samme som for motstanderne i Norge, nemlig at det er så dyrt bytte ut FM radioer med nye DAB radioer. Opprinnelig var planen å stenge FM båndet i 2022, fem år etter stengingen i Norge. (Lokalradioer på damp kan sende så lenge de gidder).

Norske motstandere henger seg på og synes det er vanvittig at Norge alene skal stenge FM båndet og har nå enda et argument fra det svenske utsettelsesvedtaket.

Bakgrunnen for beslutningen er at det fortsatt er altfor mange uklarheter knyttet til en overgang til DAB+, opplyser kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ifølge Svenska Dagbladet.

5,7 millioner svensker lytter til radio hver dag, og radioen fyller derfor en sentral rolle i det svenske medielandskapet.

I flere år har det vært debatt om bakkenettet skal forbli analogt eller digitaliseres, med fokus på DAB+-teknikken, og den forrige regjeringen vedtok en plan om en overgang til DAB+ og slukking av FM-sendingene i 2022.

Den nye regjeringen fastslår at det vil bety at ti millioner radioapparater må skrotes og at radiolytterne må kjøpe nye. Men en så dramatisk endring krever en god begrunnelse, og her er spriker de forskjellige høringsuttalelsene.

De som er negative trekker fram en rekke ulemper, blant annet konsekvensene for totalforsvaret og katastrofeberedskapen, en dekningsgrad som ikke ville nå hele landet, og at det er uklart om det er tilstrekkelig etterspørsel etter en overgang til DAB+.

Argumentasjonen mot digitalisering av radio er identisk med alle andre historiske debatter, f.eks. debatten om å gå fra hest og kjerre til bil, bygging av jernbane, fra Damp til strøm, jernbane til fly, sort hvitt tv, til farge tv, LP til CD, etc. Dette er uten tvil en debatt som kommer til å vare lenge.

tabola

No posts to display