DAB + fortsetter å øke

0
95

Målet om 50% digital lytting ble nådd på slutten av 2014, en kartlegging som Digitalradio Norge har gjort viser at DAB + radioer nå er å finne i flere bilmerker enn for et år siden.

 

20 av 20 populære bilmerker har radioløsninger med DAB+teknologi. 13 av 20 har DAB+løsninger i alle modeller.

«Vi ser en stor endring i tilbudet bare på det siste året. Det viser med all tydelighet at bilbransjen, godt hjulpet av den internasjonale utviklingen, nå forbereder seg på overgangen fra analog til digital radio», sier Jarle Ruud i Digitalradio Norge.

 

I 2013 viste kartleggingen at det fantes DAB+radioer i 18 av 20 modeller. Kartleggingen i 2013 ble ikke gjort på merkenivå, men med utgangspunkt i de 20 mest solgte bilmodellene. Den gang var det færre biler med DAB+ som standard-tilbehør enn nå. Antall bilmerker med et bredt DAB+radio-tilbud har også vokst betraktelig, i følge siste kartlegging, som ble gjort ved årsskiftet 2014/15

 

En av de største tilpasningene har skjedd hos Subaru, som for halvannet år siden ikke hadde DAB+-radio i sine biler. Nå har samtlige modeller på det norske markedet DAB+radio.

– Vi startet med dette i 2013, og har jobbet aktivt mot fabrikken som tok grep ganske raskt, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge.

Også Peugeot og Citroen har langt flere modeller med DAB+ enn tidligere. Mange bilprodusenter oppgir også at det kommer DAB+løsninger i enda flere modeller i løpet av året. Kartleggingen gjelder kun personbiler.

Flere bilmerker, som blant annet VW, Opel, Volvo, Skoda, har lenge hatt DAB+radio i sine modeller. Dette samsvarer også med bilradiosituasjonen på det britiske markedet.

– Storbritannina er en viktig driver i arbeidet med DAB+implementering i bilparken. Landet har i likhet med Norge en betydelig andel av radiolyttingen på DAB, og et DAB-nett som snart er riksdekkende, sier Ruud.

I Storbritannia er nå 62,1 prosent av nybil-salget med DAB+radio. Tilsvarende andel i Norge i fjor var om lag 63 prosent, i følge tall fra Elektronikkbransjen og Opplysningskontoret for veitrafikken, OFV. Mange europeiske land har regulære radiosendinger over DAB-nett.

 

tabola

No posts to display