søndag, april 11, 2021

Sveriges største solcellepark har åpnet

Må lese

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Søndag var nok en merkedag i Sverige for entusiaster av fornybar energi. Midt i en snøskavl ble 4080 solcellemoduler nå søndag satt i drift.   Parken med det dekkende navnet Mega Sol i Mosseberg rett utenfor Arvika er Sveriges største så langt.

Det er Arvika kraft som står bak utbyggingen som i antall solcellemoduler er definitivt størst, mens den i effekt er omtrent like stor som Photovoltaik park i Vesterås, nemlig ca. 1040 kW.

Man kan selvfølgelig lure på om solceller er smart i land som Norge og Sverige hvor det til tider er veldig lite sol, men effekten av disse skal visstnok være god nok.  Lennart Tønning president i Arvika Kraft til at parken vil lønne seg, selv med forholdsvis lave strømpriser.

Det er ikke akkurat storskala produksjon av kraft, produksjonen tilsvarer ca. 450 boliger og koster 14 millioner kroner å bygge. Det er likefult småskala kraftverk som er trenden i Europa og mye av økningen i fornybar energi ligger på denne typen kraftverk.  De er små, med minimal inngripen i miljø og med god lokal effekt.

De fleste nybygg i Europa har nå ikke bare sin egen plan for spare energi, men også egen produksjon gjennom jordvarme, solceller og i noen tilfeller vind. Solceller brukt av Arvika Kraft har ca. 25 års levetid, selv i det tøffe klima vi har her nær Nordpolen.

Solen avgir enorme mengder med energi, hver eneste år treffer det Solenergi jorden tilsvarende 15 000 ganger vårt nåværende energibehov. Norge ligger langt etter de fleste land på Solenergi, mens det i Norge produseres tilsvarende 2 watt pr innbygger er tilsvarende tall for Tyskland som leder utviklingen i Europa 403 watt.

- Advertisement -

Siste nytt

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

More Articles Like This