tirsdag, april 6, 2021

Blir sittende med høye lån etter BankID svindel

Må lese

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og...

Dette er ikke en spiller verdt 3 milliarder!

Erling Braut Haaland fikk mye oppmerksomhet i dagene før kveldens kamp mot Frankfurt etter at hans far...

Mange nordmenn har opplevd å bli sittende fast med høye lån etter å ha fått sin BankID misbrukt. I de fleste tilfellene står nære familiemedlemmer bak ugjerningen. Dette kan bli svært kostbart for dem det rammer.

BankID har forenklet hverdagen til både finansinstitusjoner og forbrukere siden innføringen i 2004. Den elektroniske identifikasjonsbrikken har gjort det lettere å betale regninger, søke om lån, samt å bestille kredittkort.

Dessverre opplever flere BankID-eiere at identifikasjonen deres misbrukes. I de fleste tilfellene viser det seg at det er noen i familien eller nærstående krets som står bak svindelen.

Oftest er det også offeret som selv må ta regningen for misbruket. En ung kvinne stod nylig frem etter at hennes tidligere samboer tok opp 900.000 kroner i forbrukslån med hennes BankID. Det gikk så langt at namsmannen tok beslag i kvinnens studielån for å dekke inn kravet.

Strenge krav

Finansavtaleloven beskytter forbrukerne mot misbruk av kredittkort og tyveri fra bankkontoer. Klarer noen å tappe et kredittkort eller en bankkonto for titusenvis av kroner, sørger loven for at eieren bare skal betale tilbake en egenandel på maks 12.000 kroner.

Hvis noen derimot tar opp et lån i en annen persons navn og misbruker vedkommendes BankID for å signere gjeldsbrevet, så kan offeret måtte betale tilbake hele beløpet av egen lomme.

Flere BankID-eiere har opplevd at nærstående familiemedlemmer har signert for lån eller kredittkort uten eierens samtykke. I mange av tilfellene har bankene lagt alt ansvar på innehaveren av BankID brikken.

Dyr passorddeling

Bankene kan nekte å ta ansvar for svindel med BankID basert på tolkningen av begrepet «grov uaktsomhet». Når en bank deler ut BankID, understrekes det i avtalen mellom kunden og banken at passord, pin-koder og selve BankID-brikken ikke skal deles med noen. Heller ikke med familiemedlemmer.

Likevel er det mange som deler dette med sine nærmeste. Ifølge en fersk undersøkelse utført av Nordea, har én av fire nordmenn delt passordene sine med partneren. Eller så klarer også en av de nærmeste å skaffe seg tilgang på andre måter.

Opplever man at andre misbruker egen BankID til å bestille lån eller kredittkort, kan det hende at banken ikke vil hjelpe. Den kan i stedet hevde at innehaveren har utvist grov uaktsomhet, etter å ha delt passordet med andre. Og ved uaktsomhet kan man risikere å måtte betale mye mer enn den maksimale egenandelen på 12.000 kroner.

Ønsker lovendring

Flere har reagert på historiene om mennesker som har opplevd at en av de nærmeste har misbrukt BankID til låneopptak med falsk signatur. Forbrukertilsynet er blant dem som ønsker seg en lovendring.

I et intervju med Dinside.no uttrykker tilsynet at det vil være naturlig med en deling av ansvaret for tapet mellom banken og kunden.

Kilde: Leading Web Solutions

- Advertisement -

1 COMMENT

Siste nytt

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

Dette er ikke en spiller verdt 3 milliarder!

Erling Braut Haaland fikk mye oppmerksomhet i dagene før kveldens kamp mot Frankfurt etter at hans far Alfie og agent Mino Raiola...

Åpner opp lommeboka i gigantisk kulturpakke

Det er ikke småpenger den britiske regjeringen nå gir til en skadeskutt kultursektor. En hjelpepakke 4,7 milliarder kroner skal hjelpe kultursektoren til...

Mats Zuccarello kunne juble igjen etter to strake NHL-tap

Påskeuka startet ikke godt for Wild med to smeller på rappen mot San Jose Sharks, men i den tredje bortekampen kom vendepunktet.

More Articles Like This