fredag, oktober 30, 2020

Besøk et kulturmiljø i sommer!

Må lese

4K-kvalitet fra Premier League på TV2 Sumo

Den aller beste bildekvaliteteten som er tilgjengelig fra Premier League-kampene blir nå tilgjengelig kun via TV 2...

Betting kastes ut av La Liga

Det høres dramatisk ut for bettingbransjen, men for syv spanske klubber er det verre.

NASA bekrefter: Har funnet vann på månen

Tidligere har vi bare funnet det som er omtalt som spor av vann på månen, men nå...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Mange oppdager kvaliteter i lokalsamfunn over hele landet denne sommeren. Landet vårt har så mye å by på, og hvis du besøker et kulturmiljø vil du oppdage nye sider ved steder du er glad i.

Hvert år blir flere hundre forfalne kulturminner forvandlet til moderne kontorer, overnattingssteder, serveringssteder, forretningslokaler, kulturlokaler, oppgraderte turstier, flytende båter og malende møller. Bevaring av kulturminner har verdi i form av fellesskap, dugnad, tilhørighet og tillit, og det skapes verdier for flere enn den private eieren ved at flere får oppleve kulturarv og kulturmiljøer.

Les: Fotball, en fantastisk måte å hente tilbake penger fra rike sjeiker og kinesere

Som tilskuddsordning for privateide verneverdige kulturminner og kulturmiljøer bidrar Kulturminnefondet til å bevare et mangfold av kulturmiljøer. Vern gjennom bruk og verdiskaping er viktige kriterier for at kulturminner og kulturmiljøer kan benyttes som grunnlag for fremtidige opplevelser og utvikling. På denne måten skapes opplevelser for turister i eget land, som igjen genererer inntekter som gjør eiere i stand til å holde kulturarven levende.

La meg gi deg sju eksempel til inspirasjon for sommerens opplevelser av kulturmiljøer:

  1. Trevarefabrikken, Henningsvær

Trevarefabrikken ble oppført i 1948 og har gjennom årene inneholdt hjørnesteinsbedrifter i Henningsvær. Her har det vært blant annet trandamperi og snekkerverksted, og de fleste innbyggere i Henningsvær har et forhold til bygningen. I 2008 var det slutt på aktiviteten, og bygget stod tomt til fire unge gründere kjøpte stedet. Nå er den gamle fabrikken fylt med kultur og liv, gjennom turisme og kulturelle arrangementer.

  1. Boen gård, Tveit i Kristiansand

Boen gård ligger i Kristiansand kommune, med historie tilbake til 1500-tallet. Den gang tilhørte eiendommen kong Christian II, og fra 1815 eide familien Hegermann Boen i fire generasjoner, frem til 1939. I denne perioden ble gården utviklet til en norsk praktgård.

Boen var stengt for allmennheten helt frem i 2012 da den ble åpnet opp for arrangementer. De historiske bygningene har fått en ny bruk og er nå åpen for tilreisende gjester med overnatting og servering.

  1. Nordpol kro, Vardø

Nordpol kro i Vardø er Nord-Norges eldste serveringssted, og bygningen har i tillegg fungert som hotell. Bygningen er den eneste i Finnmark hvor det er drevet herberge og bevertning i over 100 år. I dag drives Nordpol kro som serveringssted med konsertscene. I puben, som er i engelsk stil, er det et lite museum med gjenstander og bilder fra Vardøs historie. Bygningen overlevde krigen og ligger som et sentralt kulturminne i Vardø.

  1. Feigum sag, Luster

Feigum sag i Luster er et sagbruk fra 1700-tallet, som er ombygd og påbygd fra oppgangssag til vanlig sagbruk på 1900-tallet. Sagen er et sentralt element i et større industrimiljø ved utløpet av elva Feiga.

  1. Baklandet skydsstation, Trondheim
    Baklandet skydsstation ligger sentralt til i Trondheim, i den eneste fredede bygården på Bakklandet. Skysstasjonen er en fredelig og idyllisk kafé, hvor du kan spise og drikke i unike lokaler.
  2. Hovelsrud, Ringsaker

Hageanlegget på Hovelsrud gård på Helgøya er restaurert til slik hagen var på midten av 1800-tallet. Eier Marianne Olssøn har åpnet hageanlegget for allmenheten, og besøkende kan nyte stier og fontener, prydhagen og frukthagen som bugner av epler og bær. På gården som ligger ved Mjøsas bredd driver familien også med økologiske kyllinger.

  1. Skonnerten Solrik, Grimstad

Skonnerten Solrik ble bygget på Brekneholmen verft i 1929 som fraktefartøy med rigg, og seilte sin første tur til Bømlo for å montere motor. Siden gikk skonnerten i frakt langs norskekysten. Grimstads hvite svane ble kjøpt av foreningen Solrik på 90-tallet, og siden foreningen har drevet båten som et kombinert skoleskip for ungdomsskoleelever og kunnskapsformidling og hygge for turister. I sommer tar Grimstad turistkontor bookinger for turer med Solrik.

Kulturminnefondets tilskudd gjør at flere av kulturminnene som tidligere ikke var i bruk, kan tas i bruk blant annet til inntektsskapende aktivitet. Dette fører til en betydelig samfunnsøkonomisk nytte; Menon Economics dokumenterer at økonomisk støtte fra Kulturminnefondet utløser i gjennomsnitt en innsats verdt tre og en halv gang så mye, på grunn av dugnadsinnsats og private midler som kommer til. I tillegg kommer den store verdien av bruken av kulturminnet etter at det er satt i stand, ved at flere får nyte godt av at kulturarv og kulturminner blir bevart. Jeg håper du får mange flotte opplevelser i kulturmiljøer i eget land i sommer!

Bruk emneknaggen #kulturmiljø i sommer og vis dine beste opplevelser.

- Advertisement -

Siste nytt

4K-kvalitet fra Premier League på TV2 Sumo

Den aller beste bildekvaliteteten som er tilgjengelig fra Premier League-kampene blir nå tilgjengelig kun via TV 2...

Betting kastes ut av La Liga

Det høres dramatisk ut for bettingbransjen, men for syv spanske klubber er det verre. Det er spanske Cadena...

NASA bekrefter: Har funnet vann på månen

Tidligere har vi bare funnet det som er omtalt som spor av vann på månen, men nå bekrefter NASA, det amerikanske romfartsbyrået...

Suarez sendte 1000 hamburgere til Uruguay

Vi tar en tur på McDonalds som en selvfølge - og en nødvendighet når tiltakslysten er på bunn og suget etter noe......

Her kommer 5G i 2021

Er du lysten på raskere mobilt bredbånd? Nå kommer 5G for fullt i Norge. Her er stedene Telenor lover en solid utbygging...

More Articles Like This