tirsdag, januar 25, 2022

Aper liker ikke musikk

Må lese

Eminem disker ut ord i vanvittig tempo

Det er er ikke det veltrimmede skjegget vi snakker om, men Eminem sin ekstreme evne til å...

Ti tips for et sunnere kosthold

Å spise mer frukt og grønt er en god plan, men det er like viktig å tillate...

Maj Britt Andersen tolker Bigbang på norsk

Suksessprogrammet «Hver gang vi møtes» er inne i sin tolvte sesong, og dét med nok en spektakulær...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det er muligens ikke den mest spennende forskningen som kan oppdrives, men man kan mulighes hevde at folk som har dårlig musikksmak, eller ikke liker musikk i det hele tatt er nærmere apekatter enn oss andre, som Drillo f.eks.

Dyr og mennesker har mye til felles. Mennesker og sjimpanser deler for eksempel 98 prosent av DNA og 99 prosent av genene.

Forskerne bruker ofte dette når de skal undersøke bivirkninger ved en ny type medisin. Apeforsøk er ofte det siste skrittet før man tester på mennesker.

Men det finnes noen forskjeller også. Aper liker for eksempel ikke musikk. Det forteller psykolog og hjerneforsker Line Gebauer fra Aarhus Universitet i Danmark.

– Det er faktisk en av de helt store utfordringene når vi forsøker å forstå hvordan musikk påvirker hjernen. Mange medisinske og psykologiske fenomener kan undersøkes i dyremodeller, men dyr ser ikke ut til å sette pris på musikk.

Får ikke noe ut av musikken

– Man har gjort forsøk der det i en ende av buret var vakker musikk, og i den andre enden veldig dissonante akkorder, som høres fælt ut for mennesker. Apene var totalt likeglade.

Det ser altså ut til at det bare er mennesker som blir følelsesmessig påvirket og får nytelse ut av å høre på musikk. Spørsmålet blir da: Hva er det vi mennesker får ut av musikken?

Både Line Gebauer og professor Peter Vuust arbeider med dette. De to har nylig samlet og gjennomgått 250 studier fra hele verden, om hvordan musikken kan brukes i medisinsk behandling.

Musikk som tortur

Line Gebauer forteller også at musikk faktisk kan være helseskadelig og i flere tilfeller har blitt brukt i forbindelse med avhør i Guantanamo Bay-fengslet. Det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre musikk smertefremkallende.

Umiddelbart tenker de fleste på death metal, og det blir ofte brukt. Men har man også tatt i bruk musikk fra barneprogrammer på tv, som Sesame Street.

En del av den negative effekten kommer naturligvis av å høre det samme om igjen og om igjen, kombinert med søvnløshet og usikkerhet. Samtidig er det også et sterkt kulturelt element involvert, både på det psykologiske og rent musikalske plan.

 

- Advertisement -

Siste nytt

Eminem disker ut ord i vanvittig tempo

Det er er ikke det veltrimmede skjegget vi snakker om, men Eminem sin ekstreme evne til å...

Ti tips for et sunnere kosthold

Å spise mer frukt og grønt er en god plan, men det er like viktig å tillate seg noen godbiter når helgen...

Maj Britt Andersen tolker Bigbang på norsk

Suksessprogrammet «Hver gang vi møtes» er inne i sin tolvte sesong, og dét med nok en spektakulær gjesteliste. I årets utgave er...

Djokovic utestengt fra Australia i tre år

Karen Andrews, Australias innenriksminister, har bekreftet at Novak Djokovic vil bli utestengt fra Australia i tre år. Novak Djokovic...

Nordkoreanske hackere stjal 400 millioner dollar i kryptovaluta

Et stort problem for all kryptovaluta er manglende regulering, noe som gjør eiere sårbare for angrep fra hackere. - Det er også...

More Articles Like This