onsdag, mai 5, 2021

Aper liker ikke musikk

Må lese

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen,...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Det er muligens ikke den mest spennende forskningen som kan oppdrives, men man kan mulighes hevde at folk som har dårlig musikksmak, eller ikke liker musikk i det hele tatt er nærmere apekatter enn oss andre, som Drillo f.eks.

Dyr og mennesker har mye til felles. Mennesker og sjimpanser deler for eksempel 98 prosent av DNA og 99 prosent av genene.

Forskerne bruker ofte dette når de skal undersøke bivirkninger ved en ny type medisin. Apeforsøk er ofte det siste skrittet før man tester på mennesker.

Men det finnes noen forskjeller også. Aper liker for eksempel ikke musikk. Det forteller psykolog og hjerneforsker Line Gebauer fra Aarhus Universitet i Danmark.

– Det er faktisk en av de helt store utfordringene når vi forsøker å forstå hvordan musikk påvirker hjernen. Mange medisinske og psykologiske fenomener kan undersøkes i dyremodeller, men dyr ser ikke ut til å sette pris på musikk.

Får ikke noe ut av musikken

– Man har gjort forsøk der det i en ende av buret var vakker musikk, og i den andre enden veldig dissonante akkorder, som høres fælt ut for mennesker. Apene var totalt likeglade.

Det ser altså ut til at det bare er mennesker som blir følelsesmessig påvirket og får nytelse ut av å høre på musikk. Spørsmålet blir da: Hva er det vi mennesker får ut av musikken?

Både Line Gebauer og professor Peter Vuust arbeider med dette. De to har nylig samlet og gjennomgått 250 studier fra hele verden, om hvordan musikken kan brukes i medisinsk behandling.

Musikk som tortur

Line Gebauer forteller også at musikk faktisk kan være helseskadelig og i flere tilfeller har blitt brukt i forbindelse med avhør i Guantanamo Bay-fengslet. Det er faktisk ikke så vanskelig å gjøre musikk smertefremkallende.

Umiddelbart tenker de fleste på death metal, og det blir ofte brukt. Men har man også tatt i bruk musikk fra barneprogrammer på tv, som Sesame Street.

En del av den negative effekten kommer naturligvis av å høre det samme om igjen og om igjen, kombinert med søvnløshet og usikkerhet. Samtidig er det også et sterkt kulturelt element involvert, både på det psykologiske og rent musikalske plan.

 

- Advertisement -

Siste nytt

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å nærme seg at han erstattes...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen, lenge før verden åpnet øynene...

Flere kjøper klokker til over hundre tusen kroner

Det er åpenbart en del nordmenn som har mye penger. Gjensidige har registrert en kraftig økning i forsikring av dyre klokker i...

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener kanaler som FEM og Eurosport...

More Articles Like This