søndag, april 18, 2021

7 enkle tips for å ta bedre digitale bilder

Må lese

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Kvaliteten på digitalkameraer er generelt så gode at de begrensingene vi så tidligere ikke er der lenger. Vi har laget noen tips for deg som vil begynne å ta bilder med ditt digitale kamera. Hvordan bruker du kameraet riktig og hvilke faktorer skal med for å skape et vakkert bilde? Hvis du en eller annen gang har kommet hjem etter å ha vært ute og tatt bilder og er misfornøyd med resultatet, ja da er dette tipsene for deg.

Her finner du alt du trenger for å lage gode fotobøker Japan Photo

 

Forstå ditt kamera

Selvfølgelig tenker du sikkert, men mye av grunnen til bilder av dårlig kvalitet er at du, fotografen, ikke har satt seg skikkelig inn i alle funksjonene på kameraet.

Du kjenner deg igjen hvis du alltid bruker «auto» innstillingen på kamera. En ting som er helt sikkert er at kamera ikke vet hva du er ute etter med det bilde du er i ferd med å ta.

Manuell fotografering er ikke bare for proffer, det er en fin måte for deg å få høyere presisjon inn i bildene dine. Selv om vi i Norge trolig har verdensrekord i å ikke lese bruksanvisninger eller manualer er vårt råd at du faktisk gjør det og du vil bli overrasket over hvor mye enklere det er forklart nå enn tidligere. Produsenter av kameraer virker å være opptatt av at du skal skjønne hvordan du kan bruke kamera og har stort sett laget enkle gode manualer.

Har du mistet bruksanvisningen er det bare å finne den frem på produsentenes hjemmesider. En ting er helt sikkert; skjønner du ditt kamera vil kvaliteten på dine bilder øke drastisk

 

Fortsett å klikke

En vanlig feil blant amatørfotografer er å ikke ta nok bilder. I alle tilfeller, og særlig ved spesielle anledninger der du trenger et perfekt bilde, ikke vær redd for å ta mange bilder av den samme innstillingen eller samme objektet. Når du kommer hjem og ser gjennom bildene, kan du bestemme hvilke som skal beholdes og hvilke som skal kastes. Det er egentlig ingen unnskyldning for ikke å klikke i vei helt til du tror du har det perfekte bildet!

 

Gå i posisjon

Folk generelt tror at bare fordi et kamera har en zoom-funksjon at de må bruke det. I virkeligheten, vil du få en bedre bildekvalitet ved å flytte deg slik at du ikke trenger å bruke den digitale zoom-funksjonen. Selvfølgelig vil det ikke alltid være mulig å gjøre dette, men hvis det kan enkelt gjøres, gå for det. Som en test, prøve å ta to bilder av samme objekt, en ved hjelp av digital zoom og en annen ved å fysisk flytte deg nærmere objektet. Du vil se at sistnevnte bildet er av høyere kvalitet.

 

Bruk naturlig lys

Mange bruker flash-funksjonen uansett situasjonen. Men du bør ikke bruke blits med mindre det er absolutt nødvendig. Hvis det er naturlig lys tilgjengelig, kan du bruke den i stedet. Hvis du er innendørs eller i et annet mørkt område, søk de best opplyste områdene og skap gode positurer der, for eksempel foran et vindu eller en åpen dør. Effekten av flash er begrenset til bare visse positurer, så bruk naturlig lys så ofte du kan. Røde øyne og andre problemer kan dukke opp hvis du bruker blits i stedet for naturlig lys.

 

Skru oppløsningen til maks

Alltid still inn kameraet til den høyeste oppløsningen når du tar bilder. Med den enorme lagringskapasitet som finnes på de fleste digitale kameraer, er det ingen ulempe å ta bilder av høyest mulig kvalitet. Hvis du ønsker å blåse opp bildene senere, vil de se fantastiske ut. Og hvis du har tenkt å legge ut på nett, eller sende via epost/sms er det uproblematisk å redusere størrelsen på bilder og dermed filen. Motsatt vei er det rett og slett umulig.

Vær rolig

Bruk begge hender når du tar bilder for å sikre at kameraet holdes rolig og at du får jevne bevegelser. Rystelser skaper uskarpe bilder eller at det er «off-Center». Har du som vane å holde kamera med en hånd, kan det være litt vanskelig å bytte til to, men lag en ny vane og over tid blir det naturlig. Bildene vil sette pris på det hvis du bruker to hender

 

Tenk fremover

På de fleste digitale kameraer, er det en liten forsinkelse mellom at knappen trykkes og at bildet faktisk blir tatt. Hvis du tar bilder av et objekt i bevegelse er det lurt å planlegge og tenke ut hvor objektet vil være om et lite sekund. Dette er som det meste annet en øvelsessak, gå ut og finn objekter som beveger seg og prøv til det sitter.

 

Hos Japan Photo finner du den perfekte julegaven

 

- Advertisement -

Siste nytt

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

En helt ny type skrekkserie

Hva skjer på den gamle fabrikken dypt inne i de svenske skogene? 6. juni har Viaplay-originalen Dystopia premiere, en skrekkserie om en gruppe...

More Articles Like This