18 personer tatt for teoriprøvejuks

0
15
Illustrasjonsbilde av teoriprøve. Foto Bård Asle Nordbø/Statens vegvesen

Statens vegvesen avdekket i fjor 18 forsøk på å jukse på teoriprøven. Konsekvensen er opptil ett års karantene.

– Vårt mål er at ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Derfor jobber vi aktivt for å avsløre juks, for å sikre at sjåførene har den teoretiske kunnskapen som trengs for å ferdes trygt i trafikken, sier Lill Tove Amundsen, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

11 personer fikk 11 måneder karantene

– I ti av sakene mistenkte vi at juksingen var organisert med profesjonelle bakmenn. De fikk 11 måneder karantene, sier Amundsen.

Ytterligere åtte personer fikk mellom 5 og 11 måneder karantene.
Det er alvorlighetsgraden som avgjør hvor lang karantene kandidaten får. De som forsøkte å jukse hadde blant annet jukselapper, mobiltelefoner ellet lot andre ta prøven for seg.

Anmeldte elleve personer

Elleve av sakene ble politianmeldt. Statens vegvesen foretar en konkret vurdering om saken skal anmeldes. De alvorligste sakene blir alltid anmeldt, som for eksempel der vi mistenker at juksingen var organisert med profesjonelle bakmenn.

Strengere karantene for å jukse

I 2020 innførte Statens vegvesen lengre karantenetid for å jukse på teoriprøven. Tidligere fikk kandidatene bare to uker karantene hvis de jukset, men nå kan de få mellom tre og tolv måneder karantene hvis de jukser eller forsøker å jukse.

– Mørketallene er nok store, og vi vil fortsette å jobbe målrettet for å avdekke juks, sier Lill Tove Amundsen.

Mindre alvorlig juks kan gi tre til ni måneder karantene, og kan være bruk av jukselapp eller mobil for å søke opp svar under teoriprøven. Alvorlig juks har ofte et organisert preg, og kan gi ti til tolv måneder karantene. Eksempel på alvorlig juks er bruk av elektroniske hjelpemidler for å få hjelp under prøven, at prøven gjennomføres av en annen enn kandidaten, eller at vedkommende filmer og tar bilder av prøven til senere bruk.


Personer tatt for teoriprøvejuks i 2022:

  • Nord (Troms og Finnmark, og Nordland): To personer
  • Midt (Møre og Romsdal, og Trøndelag): To personer
  • Vest (Vestland og Rogaland): Tre personer
  • Sør (Vestfold og Telemark, og Agder): To personer
  • Øst (Oslo, Viken og Innlandet): Ni personer

De mest alvorlige sakene var fra hele landet, og alle områdene er representert.

tabola

No posts to display