Mannlig sopran framfører kastrat-arier i Operaen

0
62

Himmelsk vakkert blir det når den mannlige sopranen Samuel Mariño synger sanger skrevet for kastrater i barokken i Operaen i Bjørvika. Søndag 5. mars kan han oppleves sammen med Operaorkestret på Hovedscenen.

Samuel Mariño skyver på grensene for hva en mannlig operasanger kan være, med både sin lyse stemme og sine høye hæler. I sin første konsert i Norge synger han arier skrevet for de berømte mannlige kastratsangerne fra Mozarts og Glucks dager.  

Siden kastrering ble forbudt, har disse ariene hovedsakelig blitt sunget av kvinner, men de senere årene har stadig flere sopranister og kontratenorer sunget kastrat-repertoaret på opera- og konsertscenene.  

Utradisjonell inngang til karrieren  

Den lyse stemmen gjorde at Samuel Mariño ble mobbet på skolen: 

– Jeg moren min om å ta meg med til legen. Hun gjorde det, og legen foreslo kirurgi. Vi oppsøkte mange leger, og en av dem sa : «Hvorfor blir han ikke operasanger?» «Du kan bli kontratenor, sopran, du kan synge barokkmusikk!, sier Mariño om veien til operascenen.  

I 2022 debuterte han med albumet Sopranista! på Decca Records – og det er dette repertoaret han tar med til Hovedscenen 5. mars. 

Sprenger grenser for trange syn på kjønn og stemme 

Mariño utfordrer etablerte syn på hva en mannlig operasanger kan være på flere måter, også i sin visuelle framtoning: 

– Uansett om noen definerer seg som en mann, kvinne eller ikke-binær, vil jeg at folk skal lage musikk. Når jeg bruker kjole og sminke på scenen, gjør jeg det som et «et statement», fordi jeg elsker mote. Men jeg vet det har betydning for transpersoner at en som jeg kan stå på scenen. Det oppmuntrer meg til å fortsette å lage denne kunsten som jeg elsker så høyt, sier Samuel Mariño. 

tabola

No posts to display