Fra et kunstfaglig perspektiv er ikke statuen «Coup de tete» spesielt mye å skryte av, men det viser en viktig hendelse i VM historien. Av naturlige årsaker er de fleste i Frankrike av den oppfatting at Vålerenga hilsenen fra Zinedine Zidane under VM-filialen mot Italia i 2006 var berettiget, mens de fleste italienere er av en annen oppfatting.

Zinedine Zidane hodestøt-statue skal installeres på nytt i Qatar før verdensmesterskapet i 2022.

LES: Tilbyr Zinedine Zidane en kvart milliard i året

Det 5 meter lange bronseverket kalt «Coup de tete» ble fjernet dager etter at det ble avduket etter at noen mennesker i det konservative muslimske landet kritiserte det for å fremme avgudsdyrkelse og andre sa at det oppmuntret til vold.

«Evolusjon skjer i samfunn. Det tar tid og folk kan kritisere noe til å begynne med, men så forstår det og blir vant til det,» sa Qatar Museums styreleder Sheikha al-Mayassa al-Thani, som er søsteren til Qatars regjerende emir.

Hun sa at den opprinnelige offentlige plasseringen av statuen var «ikke riktig», og at skulpturen ville bli montert på nytt på et nytt sportsmuseum i Doha, som arrangerer verdensmesterskapet senere i år.

Les: Burnley skaffer seg manager som takker nei til Bundesliga og Ligue 1

Noen konservative muslimer mener kunstneriske skildringer av menneskelige former bør forbys for å unngå avgudsdyrkelse. Selv om statuer er utstilt offentlig i mange muslimske land, er de mindre vanlige i den arabiske gulfen.

Skulpturen av den algerisk-fødte franske kunstneren Adel Abdessemed skildrer øyeblikket under ekstraomgangene i VM-finalen i 2006 da Zidane headet Italias Marco Materazzi. Zidane ble utvist i sin siste kamp som profesjonell fotballspiller, og Italia slo Frankrike på straffe.

Al-Mayassa fortalte journalister at målet med å vise arbeidet var å fremme samtaler om «stress på idrettsutøvere … og viktigheten av å håndtere problemer med mental helse.»

«Zidane er en god venn av Qatar. Og han er et stort forbilde for den arabiske verden,» sa hun. «Kunst, som alt annet, er en smakssak. Målet vårt er å styrke mennesker.»

Les: Dwayne Johnson avduker «Black Adam» JSAs nye plakater

f7.no -> adds
tabola