Det er flere forklaringer til at vi sjekker mobilen så ofte, den viktigste er angst for å ikke være med i den sosiale loopen.

Det rare er at det nesten ikke finnes noe mer usosialt enn mobil, det å sjekke mobilen, mens du spiser sammen med andre, mens du ser på tv med din partner om kvelden eller ved siden av sengen når du skal sove. Alt dette er usosialt og fører til større avstand, ikke mindre.

Undersøkelsene som viser at gjennomsnittet ligger på 150 ganger i døgnet er skremmende og utviklingen er raskt. Vi sjekker epost, meldinger, oppdateringer, nyheter og diskusjoner hvert 6 minutt mens vi er våkne og mange avbryter nattesøvnen for å sjekke om det har kommet noen oppdateringer siden sist.

Forskning.no har snakket med professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole han sier «Tanken på at du skral skru av dyret (Mobilen) og legge det på ladning i stua, skaper en frykt for at du ikke er ajour. Du er ikke med på det som skjer akkurat nå. Kjæledyret må få plass rett ved øret om natta, slik at du kan reagere så snart det vibrerer.

Det samme er tilfelle på teater eller kino, de fleste greier ikke å la være å sjekke oppdateringer på Facebook, sjekke inn eller poste en melding. Legge ut et bilde på Intagram eller Twittre, alt for å få applaus fra dine venner.

Det er to hovedforklaringer, det ene er angst for å falle utenfor og ikke være tilgjengelig den andre er tilrettelegging for bruk som også har skutt fart i høyt tempo. Det betyr at normen er at man sjekker og er tilgjengelig. Det er lavere terskel for å kontakte andre gjennom en oppdatering og samtaler føres nå oftere og oftere i det offentlige rom med dine og den du snakker med sine venner.

Det er også en sammenheng mellom graden av lykke i sitt privatliv og graden av oppdateringen som viser lykke. Det er nesten slik at jo lykkeligere og vellykket man fremstår på facebook jo mindre lykkelig er mann.

Når man vet at angst er en hovedårsak til sjekking av mobilen og at tempoet nå er oppe i hvert 6minutt er det på tide med en motreaksjon. Den håper Professor Tor Wallin Andreassen snart kommer, men han tror at det vil enda gå et stykke lenger i ekstrem retning først.

Sjekking av mobiltelefon går ut over, nære relasjoner, evne til å gjennomføre en jobb, konsentrasjon, nattesøvn og helse. Problemet er bare i en begynnerfase og vil hvis ikke det allerede gjør det slå ut på statetikk for ødelagte familier og sykefravær.

Rådet fra en velmenende professor, ikke spis og bruk telefon, ikke ta med telefonen i senga og bestem deg for at når du er sammen med andre lar du telefonen ligge.

f7.no -> adds
tabola