Verdensbanken ser en kraftig nedgang i veksten, risiko for «hard landing» for fattige nasjoner

0
34

Verdensbanken har i dag kuttet sine prognoser for økonomisk vekst i USA, eurosonen og Kina og advart om at høye gjeldsnivåer, økende inntektsulikhet og nye Covid-19-varianter truet oppgangen i utviklingsøkonomier.

Den globale vekst forventes å avta «markant» til 4,1 % i 2022 fra 5,5 % i fjor.

Les: 500 000 nordmenn har astma

Den forventer også et ytterligere fall til 3,2 % i 2023 ettersom oppdemmet etterspørsel forsvinner og regjeringer slapper av med massiv finansiell og monetær støtte gitt tidlig i pandemien.

Prognosene for 2021 og 2022 var 0,2 prosentpoeng lavere enn i bankens Global Economic Prospects-rapport i juni.

Det internasjonale pengefondet forventes også å nedgradere sine vekstprognoser i sin oppdatering 25. januar.

Verdensbankens siste halvårlige prognose siterte en stor oppgang i økonomisk aktivitet i avanserte økonomier og utviklingsøkonomier i 2021 etter sammentrekninger i 2020.

Les på Popidol: deLillos kickstarter året med ny singel!

Men den advarte om at langvarig inflasjon, pågående forsyningskjede- og arbeidsstyrkeproblemer og nye Covid-19-varianter sannsynligvis vil dempe veksten over hele verden.

– Det er en uttalt nedgang på gang, sa Ayhan Kose, direktør for Verdensbankens prospektgruppe, til Reuters i et intervju. «Støtte fra politikken trekkes tilbake og det er en rekke risikoer foran oss.»

Kose sa at den raske spredningen av den svært smittsomme Omicron-varianten viste den vedvarende forstyrrelsen forårsaket av pandemien, og sa at en økning som overveldet helsevesen kan slå opptil 0,7 ytterligere prosentpoeng fra den globale prognosen.

Covid-19 har forårsaket nesten 300 millioner rapporterte infeksjoner over hele verden og over 5,8 millioner dødsfall, ifølge data samlet av Reuters.

Mens 59 % av verdens befolkning har mottatt minst én dose av en Covid-19-vaksine, har bare 8,9 % av befolkningen i lavinntektsland fått minst én dose, ifølge nettstedet Our World in Data.

Les på Sporten: Bruno Fernandes linket bort fra Old Trafford

Kose sa at pandemien hadde utvidet divergerende vekstrater mellom avanserte og utviklingsøkonomier, så vel som innen land, noe som kan utløse økte sosiale spenninger og uro.

Han sa at risikoen for en «hard landing» for utviklingsland øker gitt deres begrensede muligheter til å gi finansiell støtte etter behov, vedvarende inflasjonspress og økte økonomiske sårbarheter.

Dagens rapport anslår at veksten i avanserte økonomier vil falle til 3,8 % i 2022 fra 5 % i 2021, og falle ytterligere til 2,3 % i 2023, men sa at produksjonen og investeringene deres fortsatt vil gå tilbake til sin pre-pandemiske trend innen 2023.

Banken kuttet sin vekst i USAs bruttonasjonalprodukt i 2021 med 1,2 prosentpoeng til 5,6 %, og spådde en kraftig lavere vekst på 3,7 % i 2022 og 2,6 % i 2023.

Den sa at Japans BNP-vekst ville nå 1,7 % i 2021, 1,2 prosentpoeng mindre enn prognosen i juni, og øke til 2,9 % i 2022.

Kinas BNP ble forventet å vokse med 8 % i 2021, omtrent 0,5 prosentpoeng mindre enn tidligere prognoser, med vekst som ble sett ned til 5,1 % i 2022 og 5,2 % i 2023.

Veksten i fremvoksende økonomier og utviklingsøkonomier forventes å synke til 4,6 % i 2022 fra 6,3 % i 2021, og falle ned til 4,4 % i 2023, noe som betyr at produksjonen deres vil forbli 4 % under den pre-pandemiske trenden.

Skjøre og konfliktrammede økonomier vil forbli 7,5 % under deres pre-pandemiske trend, mens små øystater, rystet av turismens kollaps, vil være 8,5 % under.

Banken bemerket at økende inflasjon – som rammer lavinntektsarbeidere spesielt hardt – var på det høyeste siden 2008 i avanserte økonomier, og den høyeste siden 2011 i fremvoksende og utviklingsøkonomier.

Økende renter utgjorde ytterligere risiko, og kan ytterligere undergrave vekstprognosene, spesielt hvis USA og andre store økonomier begynner å jekke opp rentene denne våren, måneder tidligere enn forventet, sa Kose.

Han sa at pandemien også hadde presset den totale globale gjelden til det høyeste nivået på et halvt århundre, og det var nødvendig med en samlet innsats for å akselerere gjeldsrestruktureringsarbeidet for land som står overfor gjeldsproblemer, og få kreditorer i privat sektor engasjert.

Pandemien hadde kraftig økt global ulikhet i inntekt, helsetjenester, økonomisk vekst og omfanget av tap av arbeidsplasser, og rammet kvinner og lavt kvalifiserte og uformelle arbeidere mye hardere.

«Denne trenden har potensial til å etterlate varige arr,» sa Kose, og la merke til at forstyrrelser i utdanning kan påvirke menneskelig kapital i generasjoner.

tabola

No posts to display