Vann er ikke en menneskerett

0
7367

CEO of Nestle Peter Brabeck-Letmathe drinks water during a news conference at the WEF in DavosDette er ansiktet til en av verdens største drittsekker, styreformann i Nestlé Peter Brabeck. Kampen om vannet har nå begynt for alvor og Nestlé presser offentlige myndigheter over hele verden som har dårlig råd til å selge dem rettighetene til offentlige vannressurser.

Vannet pumpes opp, tappes på flasker, sendes ut og det koster oss 2 000 ganger mer på flaske.

Alle vet at uten vann dør vi, Peter Brabeck har klart å hindre at vann defineres som en menneskerett på World Water Forum i 2000. Det lykkes de med og startskuddet for privatisering og kommersialisering kunne komme.

Vi har da nok med vann tenker du og for Norges del stemmer det veldig godt. Vi har så det holder, men det er ikke tilfelle mange steder i verden og flere steder blir det også. På grunn av global oppvarming og tapping av grunnvann i stor skala, blant annet av Nestlé øker andelen mennesker som ikke har tilgang på vann og som ikke har råd til å kjøpe på flaske. Bønder klarer ikke dyrke jordene sine, dyrene dør av vannmangel og hungersnød setter inn med stor lidelse og katastrofer som svaret.

 

Les også: Oljefondet stjeler vann fra de fattige

Internasjonal vannhandel og mangel på tilgang til vann tar nå livet av mange tusen mennesker i den 3dje verden hvert år. Selfølgelig skal man kunne selge vann, men ikke på bekostning av normal tilgang på vann for alle. Vann er og burde alltid være en menneskerett og være en av de tingene som opplagt burde sette ønske om profitt i andre rekke.

Akkurat nå over hele kloden, presser Nestlé på for å privatisere og kontrollere offentlige vannressurser.

Nestlés styreformann Peter Brabeck, har forklart sin filosofi med » Den ene mening, som er ekstrem, er representert ved de frivillige organisasjonene, er å erklære vann en offentlig rett. Det betyr at som et menneske du bør ha en rett til vann. Dette er en ekstrem holdning. »

Siden dette sitatet har fått stor oppmerksomhet og mange kraftige reaksjoner, har Brabeck sagt at det ikke var det han mente, men like fullt i samme tempo som tidligere tvinger Nestlé lokalsamfunn til å gi opp kontrollen over sine vannresurser.

Les også: George Clooney synes pengene er viktigst

Nå, i land rundt om i verden, fremmer Nestlé flaskevann som et statussymbol. De pumper ut store volum friskt vann, grunnvannet synker og lokale brønner blir degradert. Sikkert vann blir et privilegium bare for de velstående.

Les også: Vannkrigen fortsetter

Nestlé har en ekstrem fortjeneste på vann og tjener flere milliarder dollar vært år på denne virksomheten.

Det er laget en oppfordring til Nestlé som du kan delta på ved å følge denne linken.

Ta et standpunkt for offentlige vannkilder. Fortell Nestlé at vi har rett til vann.

tabola

No posts to display