fredag, desember 11, 2020

USA har godkjent genmanipulert laks

Må lese

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

For første gang har FDA (US Food and Drug Administration) godkjent et genmodifisert matdyr for salg i det amerikanske markedet. Godkjennelsen er gitt til en atlantisk laks som vokser dobbelt så raskt som naturlig laks, takket være innsetting av fiskegener fra andre arter.

Den genmodifiserte laksen har tre eksemplarer av hvert kromosom istedenfor to. I motsetning til ledelse og styre i Telenor er alle hunlaks. Den genmodifiserte laksen er også gjennom omfattende manipulering gjort sterile for å hindre at laks som rømmer ikke formerer seg. Amerikanske forbrukere er forbannet og flere protestaksjoner er igangsatt, det som har gjort de spesielt sinte er det faktum at laksen ikke blir merket som genlaks i butikken. Årsaken til det skal visstnok være artsnærhet for introduserte gener.

Den genmodifiserte laksen har fått navnet Frankenfish

Vedtaket som foreligger er i hovedsak basert på en tynn undersøkelse levert av oppdretts-bransjen selv.  Undersøkelse er av 12 laks, helt uten en konsekvens analyse for virkning på helse og miljø.. Det er denne undersøkelsen og noen ekspertuttalelser som gjør at FDA sier at det er «rimelig sikkerhet for ingen skade».

Forbrukere har ingen mulighet for å skille genmodifisert laks fra vanlig laks. Det er ikke 100% sikkerhet for at laks som rømmer ikke vil være forplantningsdyktige. Med en dobbel vekst vil unnsluppet genmodifisert laks lett kunne konkurrere ut villaks.

Dette er et eksperiment som har store konsekvenser både for vår helse og miljø hvis det går galt, og det kun for at oppdrettsnæringen skal spare litt mer på produksjon.  Flere og flere kostholds-spesialister har allerede tatt oppdrettslaks av listen for anbefalt mat og genmodifisering kommer ikke til å hjelpe, men heller plassere laksen på bør ikke spises listen.

Det er ikke overraskende at laks er først ute som genmodifiserte matdyr.  Marine Harvest eier John Fredriksen er kjent for å kun bry seg om profitt. Selskapet har 25% av verdensmarkedet for laks. Nå er det bare å telle dagene før vi har genlaks også i Norske butikker.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år gammel av hjerteattakk. Den argentinske...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg nye måter å få kontakt...

Hva skjer hvis forskere finner ut at Covid-19 ikke kommer fra Kina?

Du kan i en artikkel i Forskning skrevet av rådgiver i Veterinærinstituttet Bryndis Holm lese at det er satt sammen en internasjonal...

Tenerife er Spanias første smarte turistøy

Tenerife har utnyttet lavkonjunkturtiden under Covid-19 pandemien godt, noe som har resultert i utnevnelsen "Spanias første smarte turistøy".  Kåringen er...

More Articles Like This