Ugur Sahin den tyrkiske innvandreren bak korona-vaksinen fra Pfizer/BioNTech har blitt ufattelig rik

0
100
Ugur Sahin

Ugur Sahin, som sammen med sin kone står bak BioNTech, har sett formuen øke med et svimlende antall milliarder i 2021.

Tyske Ugur Sahin har blitt kjent som mannen bak koronavaksinen fra Pfizer og BioNTech. En vaksine skapt gjennom den revolusjonerende mRNA -teknologien.

Les: «Livets tre» vokser midt i Dødehavet

Det er ingen tvil om at det har vært bra for Ugur Sahins personlige formue å lage en effektiv vaksine mot coronavina. Onsdag steg BionTech -aksjen med nesten 18 prosent. Dette betyr at aksjen så langt i 2021 har femdoblet verdien,

Ugur Sahins eierandel i BioNTech, der han også er toppsjef, har blitt ekstremt verdifull.

I følge oversikten over verdens rikeste på Bloomberg har Ugur Sahin nå totalt 117. plass med en estimert formue på 157 milliarder kroner.

Sahin kom først på listen over verdens 500 rikeste i desember, da koronavaksinen fra Pfizer og BioNTech nettopp hadde blitt godkjent. På den tiden var formuen vesentlig mindre.

Les på Sporten: Queens Park Rangers nye kaptein heter Stefan Johansen

Bare i 2021 har formuen til Ugur Sahin økt med over 100 milliarder kroner. – den 17. største økningen i verden i år. Bare overgått av noen av de absolutt rikeste som Tesla -sjef Elon Musk og Facebook -grunnlegger Mark Zuckerberg.

I januar 2020 kansellerte forskere ved det tyske biotekfirmaet BioNTech ferien. Selskapets administrerende direktør Ugur Sahin hadde lest en artikkel om det nye koronaviruset som spredte seg i Kina, og Sahin var overbevist om at det ville utvikle seg til en global pandemi. BioNTech lanserte Project Lightspeed, som skulle finne en vaksine.

«Det føltes ikke som en mulighet, men som en plikt til å gjøre det. Fordi jeg innså at vi kunne være blant de første i verden som fant en vaksine, sa Ugur Sahin til New York Times i høst.

Koronavaksinen sendt fra en dag til den neste 55 år gamle Ugur Sahin og hans to år yngre kone Özlem Türeci, både kreftforskere og grunnleggere av BioNTech, i det internasjonale søkelyset.

De bor sammen med tenåringsdatteren sin i en beskjeden leilighet i byen Mainz og sykler til jobb, og begge er kjent for å være sterkt fokusert på vitenskap. Men ekteparets filosofi om at det kreves forretninger for å få forskningsresultater ut til pasienter, har gjort dem til noen av Tysklands rikeste mennesker.

Ugur Sahin, som emigrerte fra Tyrkia til Tyskland i en alder av fire år med foreldrene, og Özlem Türeci, som også har tyrkiske røtter, grunnla BioNTech i 2008. Før det hadde de grunnlagt selskapet Ganymed, som forsket på kreftbehandling, og som i 2016 ble solgt til japanske Astellas Pharma for en milliard.

Det er ikke bare Ugur Sahin fra BioNTech som har blitt ekstremt rik på å ha utviklet en godkjent coronavina -vaksine. Ifølge Bloomberg har toppsjefen i Moderna, Stéphane Bancel, sett formuen øke med nesten 61 milliarder kroner. i 2021.

tabola

No posts to display