TV-reality fra sykehjem

0
399
Prosjekt kollektiv Foto: TVNorge

I den nye TVNorge- og Dplay-serien Prosjekt kollektiv – året da alt endret seg flytter seks unge mennesker inn på Paulus sykehjem i Oslo for å bo der et år og bli kjent med beboerne. Så kommer korona-pandemien.

På toppen av Grünerløkka i Oslo ligger Paulus sykehjem, som er hjemmet til 93 beboere. Nå åpner sykehjemmet sine dører for seks unge mennesker på jakt etter et sted å bo. De unge får flytte inn i et kollektiv i en helt egen etasje i bygget, og blir en del av sykehjemmets hverdagsliv. Prosjekt kollektiv – året da alt endret seg viser om kløften blir for stor, eller om to generasjoner vil ha nytte og glede av hverandre.

 – Jeg synes det har vært utrolig givende å være med på dette prosjektet. Vi lever i et samfunn i dag der jeg føler den eldre befolkningen blir litt glemt, og derfor har det vært så fint å få muligheten til å få opplevelsene vi har hatt sammen med beboerne på Paulus sykehjem. Jeg så frem til å bli kjent med beboerne på sykehjemmet, men jeg hadde aldri trodd at en gutt på 21 år kunne bli så god venn med en mann på 80 år, sier Mubarak Said Muse, en av deltakerne i programmet.

Håper flere ungdommer får anledningen
De seks ungdommene flyttet inn på sykehjemmet som planlagt, men da korona-krisen kom og hele landet stengte ned 12. mars, fikk det også store konsekvenser for produksjonen av dokumentaren. De eldre beboerne ble plutselig mer isolert enn noen gang.

– Prosjekt kollektiv – året da alt endret seg er et viktig program for oss, og vi er utrolig glade for at vi fikk prosjektet i havn. Korona-situasjonen bød på noen skikkelige utfordringer for innspillingen, når kollektivet og sykehjemmet ikke kunne ha noen kontaktpunkter og levde totalt atskilt. Likevel har ungdommene klart å holde kontakt med beboerne gjennom å lære dem teknologi og sosiale medier. De var også pådrivere for å holde en veldig rørende huskonsert i hagen, som beboerne kunne se på fra balkongene på sykehjemmet, sier Magnus Vatn, programdirektør i Discovery Norge.

– Korona gjorde det vanskelig for oss å gjennomføre prosjektet, men med hjelp av teknologi så fikk vi likevel mulighet til å dele fine minner sammen med beboerne. Jeg håper flere unge kan få oppleve det vi har opplevd, sier Mubarak Said Muse.

Dokumentarserien Prosjekt Kollektiv – året da alt endret seg gir et innblikk i hvordan det er å være 20 i 2020. Ungdommene som deltar deler åpent sine tanker, både på egenhånd og i samtaler med de eldre, om alt fra hverdagslige temaer til de store tingene i livet, som usikkerhet rundt framtiden, ensomhet, vennskap, tilhørighet, skam, rasisme, sosiale medier, familie og mye mer. Deltakerne i programmet er Mubarak Said Muse (21), Evelina Harstad Moholt (21), Thorleif Moe Bratval (22), Lars-Erik Christophersen (26), Meaza Asefaw (18) og Juni Hoem (21).

Kilde: Discovery

SE OGSÅ: Oppfølger til Lars von Triers kultklassiker

tabola

No posts to display