onsdag, november 25, 2020

Stockholm: Nordisk Råds litteraturpris

Må lese

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en...

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og...

Få råd til den livsstilen du drømmer om

Mange av oss drømmer om en litt annen livsstil enn den vi har, men det er heldigvis...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En begivenhetsrik kveld, med en pris til Norge, hovedprisen til Finland og en skuffet serienominert som ikke vant igjen.

Nordisk Råds litteraturpris for 2014 gikk til den fiske forfatteren Kjell Westö for den historiske romanen Svik 38 som tar fatt på de aller mørkeste sidene av mennesket Hat.

– Det er kjempestort. Jeg har vært nominert to ganger tidligere, på begynnelsen av 2000-tallet. Jeg hadde venner som sa til meg at denne boken var en sterk kandidat, men jeg trodde ikke noe spesielt på det. Jeg trodde faktisk ikke at jeg hadde noen sjanse, sier Westö til NRK.

Kjell Westö er en produktiv forfaller med ca. 20 bøker på samvittigheten, han omtaler de som sine barn og er glad i dem alle, men han har bare skrevet to viktige bøker og Svik 38 er en av dem, det gjør han spesielt glad og han håper å skrive flere viktige bøker i fremtiden.

Årets vinner var ikke en stor overraskelse på noen, muligens foruten den Norske forfatteren Tom Espedal som mente for en uke siden at det var pinlig å være nominert igjen. Han var nominert for romanen Bergeners.  Også Mona Høving var nominert for sin bok Camillas lange netter.

Nordisk Råd deler hvert år ut fem priser. Den mest prestisjetunge er litteraturprisen. I år var 13 forfattere fra Norge, Sverige, Danmark, Finland Island, Færøyene, Grønland og Åland nominert. Selve prisen er på 350.000 danske kroner.

 

Hvis du lurer på hvorfor det er så tomt på Blaze i dag så er årsaken at det meste av det som kan krype og gå av Nordisk kulturelite er på plass i Stockholm, dagens sted for å se og bli sett. Vert for kvelden er Mark Levengood.

 

Også Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur ble delt ut og der hentet vi hjem prisen. Nå skal vi feire, er ikke dette en grunn til å drikke champagne, så vet ikke jeg, sier Håkon Øvreås som fikk prisen for boka Brune.

 

Tittelen Brune spiller på hovedpersonens navn Rune, som tar opp kampen med eldre gutter som mobber og skremmer ham. Han forvandles til superhelten Brune som hevner seg ved å gå ut om kvelden og male guttenes sykler brune.

- Advertisement -

Siste nytt

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en...

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og frem til frihandelsavtalen trer i...

Få råd til den livsstilen du drømmer om

Mange av oss drømmer om en litt annen livsstil enn den vi har, men det er heldigvis ikke noe som betyr at...

20 ting folk flest lærer for sent

Mange sier, hadde jeg bare vist det jeg vet nå da jeg var 18 år. -Livet har uten tvil sine opp og...

Fotballstjernen Lukas Podolski redder ishockeyklubb med kebabpenger

Da den polske fotballstjernen som valgte det tyske landslaget fremfor det polske Lukas Podolski for noen år siden åpnet en kebabsjapppe i...

More Articles Like This