Steng FM båndet i dag !

0
201

Digitalisering av radio innebærer en demokratisering som er etterlengtet etter årtier med tildeling av konsesjoner til de privilegerte få med best politiske kontakter og størst evne til å lage avstand mellom løfter gitt i søknader og innhold levert på lufta.

Det er de samme privilegerte med Svein Larsen (Radio Metro og en annen kanal jeg ikke husker navnet på) i spissen som nå i en artikkel i Aftenposten ønsker en åpen debatt og mener at innføringen av DAB i Norge er preget av gutteklubben Grei.

DAB omgjør det å drive radio fra å være et begrenset gode til å bli tilgjengelig for veldig mange flere, så mange flere at man ikke trenger å bære kofferter til statsråder, eller lære ”Combajamalord” på gitar for å kunne starte eller drive en radiokanal.

Stenges FM båndet i dag vil det gå lang tid før noen merker noe som helst for maken til kjønnsløst møl som sendes i dag må man lete lenge etter og ikke spesielt mange ansatte vil miste jobben heller. Lokalradioer over hele landets driftes stort sett av en sentral datamaskin forhåndprogrammert med ferdigtestet musikk og slogans.

En langtekkelig og glidende overgang til DAB opp imot 2017 fører til at ingen gidder å satse på FM båndet og alle venter med å satse på DAB til FM er borte. Derfor, og for å ta bort nevnte privilegier hadde det vært fantastisk om FM båndet stenges i dag.

”Vi trenger en mye mer åpen drøfting av vår situasjon og av DAB-innføringen generelt. Å slukke FM-nettet i 2017, betyr døden for norsk lokalradio. I denne saken har de tre store fått alt de ba om: Hele systemet legges til rette for NRK, MTG og SBS, selskapene som blant annet eier P4 og Radio Norge. For å sette saken på spissen, kan man si at DAB i Norge blir innført av gutteklubben Grei”, sier Larsen til Aftenposten uten å nevne hvem som i sin tid fikk nevnte radiokonsesjoner.

Ole Jørgen Torvmark, leder for Digitalradio Norge er naturlig nok ikke enig med Svein Larsen og uttaler til samme avis: ”Etter en grundig og åpen debatt, fikk vi i 2011 en plan for overgangen til digitalradio som alle politiske partier, bortsett fra Frp, har sluttet seg til. Planen sikrer alle parters interesser. Først og fremst skal digitaliseringen gi lytterne et bedre tilbud. Planen ivaretar også radiobransjens, herunder lokalradio, og andre berørte bransjers, interesser. For radio som medium er det viktig å kunne konkurrere på like vilkår og ikke ende opp som det eneste analoge massemediet”.

De spesielt interesserte i konsesjonspolitikk kan skru på en radiokanal f.eks. i Oslo om natten og der bli presentert det alt vesentlige av det lokale innholdet lovet i konsesjonssøknadene.

Nå har Frp tenkt å ta opp utsettelse av stenging av FM båndet i Stortinget. Jeg regner med at dette blir avvist på grunn av mangelen på gode argumenter. Norsk lokalradio er allerede død så det er lite å redde.

Artikkelforfatteren har drevet lokalradio i 23 år mot all fornuft og har ikke nødvendige politiske kontakter for å få de beste konsesjonene på radio.

tabola

No posts to display