Prøvestart for utendørsopera: Rigoletto på Oscarsborg Festning

0
174

Det strekker seg fra dampende erotikk og dyp kjærlighet, til svart sjalusi og bunnløst hat, når Verdis mesterverk Rigoletto settes opp ved Oscarborgs festning i Drøbak 14. – 23. august. I dag begynner prøvene med internasjonale operanavn og Stein Winge som regissør.

Operaforestillingene på Oscarsborg er sommerlige publikumsfavoritter, og går for fulle hus. Til sammen har nærmere 70.000 publikummere fra hele Østlandsområdet gledet seg over storopera i vakre omgivelser. Rigoletto er OscarsborgOperaens 10. oppsetning.

Selv om dette blir en sommerferie med hardt arbeid, gleder jeg meg til å komme i gang. Borgen er et fantastisk sted å være, og en flott ramme for det vi holder på med. I prøveperioden der ute er man mye mer sammen enn man er på et vanlig teater – man blir som en stor familie, og det er storartet, sier regissør Stein Winge.

Erotikk og hevn i en mer moderne tid

Årets opera, Rigoletto, handler om Hertugen av Mantua som elsker å forføre kvinner for deretter å latterliggjøre deres forvirrede ektemenn og fedre offentlig. Han får god hjelp av hoffnarren Rigoletto, men når hertugen legger seg etter Rigolettos egen datter, får pipa en annen låt.

Jeg vil si at Rigoletto er en krimhistorie om hevn. Alle har svin på skogen, bortsett fra leiemorderen, som er det eneste ærlige mennesket. Den er uhyggelig, men musikken er fantastisk med mange store, kjente arier å glede seg over, forteller Stein Winge.

Winge har denne gangen valgt å legge handlingen til en mer moderne tid og et miljø vi lettere kan kjenne oss igjen i. Operaen spilles på italiensk, men med norske tekster slik at det blir lett å følge med på handlingen.

Sterke stemmer på Norgesbesøk

I rollen som Hertugen av Mantua får vi oppleve den canadiske stjernetenoren David Curry, mens den anerkjente svenske barytonen Fredrik Zetterström har rollen som Rigoletto. De to skal bo i Drøbak under hele prøveperioden.

Det er hertugen som synger den svært kjente «La Donne è Mobile».

Motvekten til menneskene i denne verdenen er Gilda, Rigolettos unge og uskyldsrene datter. Denne rollen fylles av Lina Johnson, som sang Adina i Elskovsdrikken i fjor. Andre navn på rollelisten er bl.a. Peter Klaveness (Aida 2010), Angelica Voje og Ludvig Lindström (Operafest 2012).

Jeg har jobbet med Zetterström i Malmø tidligere, og han er en fabelaktig sanger. Rigoletto er hans favorittrolle og jeg gleder meg til å jobbe med ham igjen. Jeg kjenner ikke Curry fra før, men har hørt at han er ung og frisk i takten. Han har en fantastisk stemme og står på trappene til en stor karriere. Lina Johnson gjorde en strålende Adina for oss i Elskovsdrikken i fjor. Det blir spennende å jobbe med henne igjen i en helt annerledes rolle, som er et stort sprang fra Elskovsdrikken, forteller Winge.

Som alltid rammes solistenes sang inn av Oscarsborg Operakor og stort orkester (Oslofjord Kammerfilharmoni), dirigert av Terje Boye Hansen som også er musikalsk leder på Den Norske Opera & Ballett.

tabola

No posts to display