onsdag, desember 8, 2021

Som bestefar alltid sa: «nå snur det..»

Må lese

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Sankthans er ment som en dag for glede, samvær og fest. Allikevel dempes enkeltes begeistring for denne lyse festnatten mot 24. juni. De negativt innstilte får nok en gang anledningen til å komme med utsagnet om at midsommernatten i hovedsak er startskuddet på den lange ferden mot mørketiden.

For unge mennesker er Sankthans gjerne startskuddet på en uendelig lang sommer. Sankthansnatten ble tidligere regnet for å ha magiske egenskaper. I følge tradisjonen, kunne de unge få vite hvem de skulle bli gift med hvis de sov med sankthansblomster under hodeputen (snl.no). Så for deg som ikke benytter sommeren til å grue deg for det uungåelige høstmørket, er midsommernatten en fin anledning for å hylle solen og livet.

Sankthansnatten pleide også å spille en viktig religiøs rolle. I eldre tid valfartet folk til kirker og hellige steder på sankthansaften. Valfartingen til Røldalskirken (Hordaland) er spesielt kjent. Mennesker med sykdommer og plager kom til kirken. Hver jonsokaften «svettet» krusifikset under midnattsmessen, og væsken ble tørket av med en linklut som så ble strøket over syke legemsdeler (snl.no).

Bålet har alltid vært et symbol for feiringen av midtsommer i Norge, og et av de få symbolene som har holdt seg. Forklaringer på hva bålet symbolisererte, var at bålet skulle forsterke sola, som var viktig for fruktbarheten i bondesamfunnet. En annen er at bålet symboliserer at det gamle må vike for det nye. Bålet beskyttet også mot onde ånder og hekser.

Behovet for å beskytte seg mot ånder og hekser er tydeligvis avtagende, for mens store deler av den danske og den svenske befolkningen feirer sankthans eller midtsommer, er det egentlig svært få som markerer denne dagen i Norge (forskning.no).

Og færre og færre blir det, viser en undersøkelse som Stiftelsen kirkeforskning har gjort. Den ble gjennomført i Norge, Sverige og Danmark første gang i 1998, og gjentatt i 2013. Undersøkelsen viser at oppslutningen om sankthans har sunket med rundt ti prosent på disse årene i Norge (forskning.no).

Uavhengig av ditt forhold til midsommer – nyt lyset og livet. Med måte, selvfølgelig.

 

 

 

 

- Advertisement -

Siste nytt

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

More Articles Like This