lørdag, september 26, 2020

Romerne var imponerende veibyggere

Må lese

Hva med å bare bestille 10 millioner vaksiner fra Kina og bli ferdig med dette tullet!

Sinopharm som er eid av den Kinesiske stat har gjennomført fase 3 test på 35 000 mennesker...

BMW har akseptert gigantbot

Den tyske bilgiganten BMW har pyntet på salgstallene i mellom 2015 og 2019 og nå har de...

«Make Lillestrøm Great Again» nominert til Emmy

Folkeopplysningen er nominert til Emmypris i kategorien beste "faktaunderholdning" for programmet: Make Lillestrøm Great Again.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Bygging av veier, infrastruktur og institusjoner var det som la hele grunnlaget for det romerske riket og gjorde det mulig å bygge opp sin millitærmakt. Bildet du ser er fra en bemerkelsesverdig godt bevart 1800 år gammel romersk veistubb i Timgad. Dette var en romersk koloni i Aures fjellene i dagens Algerie.

Veien og arbeidet lagt ned i det viser med all tydelighet hvor viktig romerne synes dette var. Ble en by innlemmet i riket skulle viktige samfunnsinstitusjoner på plass, også de nye borgerne skulle føle seg som romere. Mange fra fienden ble slaver, men de hadde mulighet til å jobbe seg ut av dette og bli fullverdige slaver, de fleste klarte det ikke, men drømmen om frihet var viktig.

Grunnlagt rundt 100 e.Kr.

Timgad ruinene er på UNESCOs World Heritage liste, og regnes som en av de beste eksemplene på romersk byplanlegging. Nesten alle romerske veiene i Afrika ble bygget i de to første århundrene e.Kr. Romerne opprettet en sammenhengende kystriksvei som strakte 3380 km fra Atlanterhavet til Nilen.

Romerne var imponerende i sin bygging av veier, totalt lagde de 400 000 km og over 80 500 kilometer av disse veiene var brolagt (dekket med stein). Sammenligner vi med dagens Norge så koster en meter med riksvei koster ca 90 000 kroner. Prisen for romernes veibygging med dagens kostnadsnivå vanvittige: 36 000 000 000 000 kroner. Dette tilsvarer ca. 5 oljefond (dagens beholdning 7 055 272 645 792 kroner).

Det er tydelig det lønner seg med slaver og fremmedarbeidere.

Romerne begynte å bygge veier fra Roma ca. 300 år før Kristus, første vei var Via Appia som strakte seg 261 kilometer til Tarentum (i dag Taranto). De brukte, stein, marmor på de viktigste paradegatene og eksperimenterte med å lage betong med aske fra vulkaner og lime.

- Advertisement -

Siste nytt

Hva med å bare bestille 10 millioner vaksiner fra Kina og bli ferdig med dette tullet!

Sinopharm som er eid av den Kinesiske stat har gjennomført fase 3 test på 35 000 mennesker...

BMW har akseptert gigantbot

Den tyske bilgiganten BMW har pyntet på salgstallene i mellom 2015 og 2019 og nå har de akseptert en bot på 18...

«Make Lillestrøm Great Again» nominert til Emmy

Folkeopplysningen er nominert til Emmypris i kategorien beste "faktaunderholdning" for programmet: Make Lillestrøm Great Again. Dette er den eneste...

Luis Suarez er spilleren Barcelona skal frykte

På onsdag forlot Luis Suarez treningsfeltet hos Barcelona for siste gang. Seks sesonger, 198 scoringer og 13 titler ble statusen for en...

Hans Rosenfeldt klar med en ny heltinne etter å ha pensjonert Saga Norén og Marcella

Det som er fellestrekket med Hans Rosenfeldt sine heltinner er at de egner seg perfekt i nordiske og engelske krimserier på tv,...

More Articles Like This