Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver, frister med potetsalater av det hjemmelagde slaget.

Potetsalat er et naturlig tilbehør til grillmaten og sommerserveringen. Det er lett å lage den selv, og hjemmelaget potetsalat blir garantert godt mottatt.

«Nesten» alle serverer potetsalat

En undersøkelse gjennomført av Norstat i juni 2019 for Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), viser at over halvparten av alle som griller serverer potetsalat. Over 53 % kjøper den ferdig. Men mange ønsker å lage sin egen.

Det finnes utallige oppskrifter å velge blant. Matfaglig rådgiver i OFG Toril Gulbrandsen har noen tips til enkle og magre varianter som ofte etterspørres.

Bruker du for eksempel cottage cheese, kesam eller yoghurt fremfor majones og rømme, sparer du kalorier uten å miste smak, bare ved å velge litt magrere alternativer.

Les på Helsesjefen: Hvordan gå ned i vekt, støttet opp med forskning

Smak gjerne til med friske urter, sennep, rødløk og hvitløk, epler og/eller soltørkede tomater for å nevne noe. Eksperimenter med å tilsette smaker du selv liker. Det er bare fantasien som setter grenser. Poteten er hovedingrediensen. Husk også at potetsalaten gjerne tykner når den får stått litt, og at den smaker godt selv etter noen dager i kjøleskapet. Lag gjerne mye av gangen. Den tåler oppbevaring, og det er alltid greit å ha potetsalat tilgjengelig.

Pimp opp den ferdigkjøpte potetsalaten

Kjøper du ferdiglaget potetsalat i butikken så kan du gjerne ha i mer poteter før den serveres. Ferdigkjøpte inneholder gjerne mellom 50 og 70 % poteter, så her er det god plass til mer poteter.

Pimp opp og lag din egen vri med mer kokte poteter og smakfulle ingredienser. Det gjør susen.

Her er noen forslag til sunne hjemmelagde potetsalater på F7Hvordanlage:

Kremet potetsalat med kapers og pepperrot

Sommerlig potetsalat

Varm potetsalat