I går hadde Christie`s i New York en kunstauksjon som gikk over alle støvleskaft. Auksjonen beviser at det finnes mer penger enn vett. Aldri tidligere har en kunstauksjon brakt inn 5,8 milliarder kroner i løpet av en kveld og det helt uten at James Bond var tilstede.
Totalt ble 80 kunstverk lagt ut for auksjon og det dyreste maleriet var Andy Warhols sitt triple bilde av Elvis fra 1963. Andy hadde brukt et pr foto fra en ikke veldig minneverdig Elvis film fra 1960, Flaming Star. Auksjonssummen endte til slutt på 557 millioner kroner, på en sterk andreplass kom et bilde Four Marlons av Marlon Brando som lener seg fremover i lærjakke og caps på en motorsykkel, prisen på det bilde endte på 473 millioner kroner.
Begge disse bildene ble kjøpt av anonyme, men helt sikkert søkkrike kjøpere via telefon
Andy Warhols mest kjente bilder var ikke til auksjon i går, Marilyn Monroe og suppeboksen. Andy var i tillegg til en popart kunstner en sentral del av New York miljøet og hadde et utstrakt samarbeid med Leu Reed
Hans studio, The Factory var samlingssted for bohemer og kunstnere samt superstjerner i størstedelen av 60 tallet. Blant hans gjester var Mange av de største stjernene fra 1960-tallet var innom Warhols atelier, blant annet Jim Morrison, Truman Capote, Bob Dylan, Salvador Dalí, David Bowie, Mick Jagger og alle fra The Velvet Underground.
Mellom 1963 og 1968 produserte Warhol mer enn 60 filmer, bl.a. Chelsea Girls (1966), Blue Movie (1968), Empire State Building, Andy Warhols Dracula og Sleep. I 1972 produserte han filmen Heat.
Man kan på mange måter si at Andy Warhols engasjement innen musikk kom ut i full blomst ved en slags adopsjon av Lou Reeds gruppe Velvet Underground. Albumet The Velvet Undergroud and Nico har Warhol sitt berømte banan cover og han fungerte som produsent for albumet.
Andy Warhol var synonym med den legendariske nattklubben, Studio 54.
En annen populær kunstner var Cy Twombly (1928-2011). Ett av hans verker gikk for like mye som Warhols Brando: 473 millioner kroner.
– Vi har aldri fått inn så mye under en kunstauksjon før, sier Christie’s internasjonale styreformann Brett Gorvy til New York Times. – Vi hadde mange budgivere fra Midtøsten og Asia, men de største og mest pengesterke er fremdeles amerikanske.
