Ny president i Polen

0
337
Candidate of Poland's main conservative opposition party Law and Justice in the May presidential elections, Andrzej Duda, greets supporters during a festive opening of his campaign in Warsaw, Poland, Saturday, Feb. 7, 2015. (AP Photo/Alik Keplicz)

Polens sittende president, kristendemokraten Bronislaw Komorowski, innrømmer at han tapte til sin konservative utfordrer, den 43-årige Andrzej Duda. Søndag var andre runde av valget og det var jevnt helt til slutt. Komorowski sa i en tale søndag at han respekter valget og ønsker sin etterfølger lykke til. Valgdagsmålinger viste at den sittende presidenten Komorowski fikk 47 5 av stemmene mens Duda fra det konservative partiet Lov og Rettferdighet fikk 53% oppslutning.

Selv om valgresultatet ikke er helt ferdig er resultatet tydelig nok til at Komorowski innrømmet nederlaget.

Politiske observatører sier til nyhetsbyrået AFP at valgresultatet kan tyde på at velgerne har flyttet bort fra sentrum og videre til høyre.

Det kan bety at den konservative fløyen ledet av Jaroslaw Kaczinsky også styrket når polakkene til høsten, til urnene igjen for å stemme frem et nytt parlament. Det er likevel ikke helt opplagt, valget av ny president er mer et opprør mot det eksiterende enn stort engasjement for den politiske plattformen eller personen Duda.

Andrzej Duda er medlem av Europaparlamentet, og var statssekretær for president Lech Kaczynski frem til 2010.

Det er stor misnøye i polen og høy arbeidsledighet til tross for kraftig økonomisk vekst. Usikkerheten rundt hva Duda representerer førte til en umiddelbar nedgang på den polske børsen. Arbeidsledigheten er høy spesielt blant unge, og mange stemte på tidligere rockestjerne og opprører Pawel Kukiz i første runde. Før presidentvalget var det nesten ingen politiske kommentatorer som trodde på skifte av president.

Det var 11 deltagere i årets president race i Polen.

tabola

No posts to display