Ny drikketrend tar over etter «Hvit januar»

0
19

Den internasjonale farsotten «damp lifestyle» tar TikTok-brukere verden over med storm. – «Damp lifestyle» er en lissepasning til alle som vil gjøre noe for helsa si i år, sier generalsekretær Ragnhild Kaski i Av-og-til

Der «hvit januar» dreier seg om å kutte helt ned på alkoholen en periode, handler «damp lifestyle» om å ha et mer jevnt, lavt forbruk – og et bevisst forhold til alkoholen du drikker.

– Det er mye god helse i å drikke litt mindre. Denne trenden er nok noe som kan appellere til mange, og som kan være enkel å gjennomføre, sier Kaski.

Inspirerer til endringer

Verdens helseorganisasjon og internasjonale helsemyndigheter blir stadig tydeligere på at alkohol er skadelig for helsa, også når man drikker moderat.

Nylig gikk kanadiske helsemyndigheter ut med en anbefaling til befolkningen å holde seg under to glass alkohol i uka, samtidig som Irland kunngjorde at de går inn for å merke all alkohol med en tydelig helseadvarsel.

– Det er mange gode grunner til å drikke alkohol. Men for helsas del er det best å drikke minst mulig. Da er det bra at trender som denne kan inspirere folk til enkelt å gjøre små endringer, sier Kaski.

Trenger ikke kutte helt

Den var den amerikanske TikTokeren Hana Elson som satte fart på Damp lifestyle-fenomenet. Etter hun begynte å legge om vanene sine unngår hun «hard» drikke slik som shotter og brennevin, samtidig som hun eksempelvis starter kvelden med en alkoholfri drink.

– Forskjellen på denne trenden og en del annet er at her er det ikke snakk om “alt eller ingenting”. Også en reduksjon i alkoholkonsumet kan ha en stor helsegevinst om man ikke vil kutte helt, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Slik lever du en «damp lifestyle»:

–          Vær bevisst på hvor mye og hvorfor du drikker alkohol

–          Start kvelden med en alkoholfri drink når du er ute

–          Drikk annenhver enhet uten alkohol når du drikker

–          Avtal med deg selv hvor mange enheter du har tenkt å drikke

–          Unngå «hard» alkohol slik som sprit og shotting

–          Unngå å drikke store mengder på en kveld

tabola

No posts to display