Norges største tegneserieskaper feires!

0
23
Den 13. februar 2023 fyller tegneseriepioneren 80 år.
Advertisement

Ingen annen norsk tegneserieskaper kan oppvise samme bredde og variasjon i produksjonen som Håkon Aasnes. Og ingen har holdt på så lenge, i mer enn 50 år

Boken HÅKON AASNES – NORGES STØRSTE TEGNESERIESKAPER presenterer et bredt utvalg av Aasnes’ arbeider hans mer enn 50 år lange karriere som profesjonell tegneserieskaper. Her blir han hyllet for sitt skaperverk av samarbeidspartnere, redaktører og tegneseriehistorikere.

Håkon Aasnes har tegnet (og skrevet) flere av Norges mest populære og folkekjære serier: Nr. 91 Stomperud, Smørbukk, Fantomet, Donald Duck og Olsenbanden. I tillegg har han skapt egne, populære serier som Seidel og Tobram (1972–91), Vi på Eiketun (1987–2012), Annika (1991–2016) og Hanna (1993–d.d.)

Han fikk Kulturdepartementets pris for årets beste tegneserie – faktaserien «Fra skolebenk til gårdsarbeid» – i 1982. I 2016 vant han Sproingprisen for beste norske tegneserie for Smørbukk.

Håkon Aasnes ble født i Oslo i 1943, men bor og virker i Aurskog i Akershus. Etter eget sigende begynte han å tegne som toåring, og han laget sin første tegneserie da han var drøyt fire år gammel. Som tegner og manusforfatter er han selvlært. Først ti år etter at han debuterte i norske aviser med serien Seidel og Tobram i 1972, så han seg i stand til å bli tegneserieskaper og illustratør på heltid. Før dette ble alt tegnearbeidet gjort på fyrabend, etter fullførte skift på fabrikken. I disse ti årene produserte han de daglige Seidel og Tobram-stripene, Donald-serier, et par Fantomet-historier og egne serier som Formann OlsenFrode Erikson og det prisbelønnete heftet Fra skolebenk til gårdsarbeid. Siden har produksjonen hans blant annet omfattet SmørbukkTuss og TrollNr.91 StomperudOlsenbandenVi på EiketunAnnikaAnne-Cath. Vestlys Jul og Gråtass. En større variasjon og bredde i produksjonen enn noen annen tegneserieskaper i Norge kan vise til. Som han selv har uttalt: «De fleste andre tegnere lager bare én serie. Jeg lager mange og må forholde meg til mange ulike uttrykk. Har nok en bryter inni meg som jeg svitsjer om når jeg skifter serie.»

tabola

No posts to display