Nord Koreas hær av unge «mette» hackere har klart å stoppe Sony Pictures, de lekket dokumenter som gjør at vi vet at neste James Bond er en sort engelsk skuespiller og kjenner nå det hemmelige telefonnummeret til Brad Pitt.
Guardians of Peace kalles gruppen som FBI knyttet til Nord Korea, unge datakyndige gutter lokkes til et liv i luksus mot å bli digitale krigere for Kim Jong-un. Ikke overraskende ble filmen The Intervju for mye for den unge diktatoren da komedien ender med at han dør. Filmen er en komedie med stjernegalleri Seth Rogen og James Franco, hvor de får et intervju med i Nord Korea og samtidig får i oppdrag av CIA å ta livet av deres elskende leder Kim Jong-un.
Det som i begynnelsen virker som et Pr stunt fra Sony sin side begynner å bli mer og mer alvorlig, på grunn av sikkerheten til sine ansatte beslutter det gigantiske filmselskapet å stanse premieren for å så trekke filmen. USAs president Barack Obama har engasjert seg og uttalte en irritasjon over at Sony trakk filmen uten å snakke med han. Han godtar ikke at Nord Korea skal kunne drive sensur i USA og setter mye inn på å stanse hackingen. Siste nyhet fra den fronten er et samarbeid med Kina, som er verdens største distributør av spam og ulovlig aktivitet på nett.
Reaksjonene i USA er voldsomme og Sony Pictures kommer ikke godt ut av det, selskapets retrett ovenfor Nord Korea vekket først undring, så forakt og nå frykt og raseri.
Obama sa på sin på slutten av året pressekonferanse på fredag Sony hadde gjort en feil – og snakket om en «proporsjonal respons» til nordkoreanerne. Denne innebærer at Nord Korea kan bli satt tilbake på listen over terrorstater. Til tross for dette kategoriserer ikke Obama hackingen som en krigshandling. Lekkasjene som kommer på løpende bånd har større eller mindre interesse, den første var Scott Rudin sine små rasistiske kommentarer om Barack Obama i en epost til Amy Pascal, krydret med et par smakløse vitser om Angelina Jolie.
Beskyldningene mot Sony er tøffe, deres ønske om å berolige Nord Koreanerne sammenlignes med Neville Chamberlain sin beroligelse av nazistene. De får også mye tyn for å ikke ha gode nok sikkerhetssystemer slik at hackingen overhodet kunne skje. På serverne om ble hacket finnes arkiver medisinske journaler, bankopplysninger, personnummer og kontaktinformasjon. Sannsynligheten for søksmål mot Sony etter dette er meget stor.
Skaden, er udiskutabel, hele Sonys ble blottlagt: personalmapper, e-post, forretningsplaner, skript og råklipp av kommende filmer. I tillegg til det de stjal slettet hackerne en enorm mengde med data.
Dette kommer til å koste selskapet dyrt, de har brukt ca. 80 millioner dollar i produksjon og markedsføring av The Interview og avbruddet i selskapets virksomhet og estimat på hva de må ut i diverse søksmål. Bransjeeksperter mener kostnaden totalt vil komme opp i 1 milliard dollar.
De andre filmselskapene er stille, og håper at de rekker å bygge opp sine dataforsvar, Fox, Warner Brothers, Paramount har hyret inn ekstra dataeksperter som jobber gjennom hele julen og sikkert langt utpå nyåret.
Nord Korea nekter for hackingen og sier gjennom sitt statlige nyhetsbyrå KCNA «Den som beskylder vårt land for en kriminell handling bør presentere konkrete bevis. USAs barnslige etterforskningsresultater og forsøket på å beskylde oss for denne kriminelle handlingen avslører landets fiendtlige holdninger mot oss»,
Mark Stroh, talsmann for det nasjonale sikkerhetsrådet i USA, svarer Nord Korea.
«Som FBI redegjorde for i går, så er vi sikre på at den Nord-koreanske regjeringen er ansvarlige for dette destruktive angrepet. Den konklusjonen står fortsatt. Regjeringen i Nord-Korea har en lang historie med å nekte å ta ansvar for destruktive og provoserende handlinger. Dersom de ønsker å hjelpe, bør de innrømme skyld og kompensere Sony for skadene dette angrepet har forårsaket»
En mail som ble snappet opp og lekket var fra styreformann i Sony Pictures, Amy Pascal. Hun skriver til tidligere direktør i Columbia Pictures, Elizabeth cantillon at «Idris bør være den neste Bond» Idris Elba er kjent fra «The Wire» og i rollen som Nelson Mandela i filmen «Mandela: Long walk to freedom». På spørsmål om han kunne tenke seg rollen som James Bond kom det et klart ja fra den engelske skuespilleren.