Nå skal verdens tak bli grønne

0
520

Det blåser en grønn vind i verdens byer om dagen, vi ønsker å bo urbant, men vi ønsker samtidig å kunne puste ren luft. Tendensen verden over er mindre biler, flere grønne lunger og stort fokus på smarte løsninger på energi og kommunikasjon.  Egypt ønsker å bygge ny hovedstad med null utslipp og samtidig få bort noe av presset fra Kairo, Tokyo eksperimenterer med urbant jordbruk, de store Kinesiske byene har for første gang fått innført en rekke restriksjoner på utslipp og det franske parlamentet har nå vedtatt nye lover som pålegger alle nye bygninger i kommersielle soner og offentlige bygg å enten være kledd med planter eller solcellepanel.

Begrunnelsen for grønne tak er enkel, det er med å sikre økologisk mangfold, rense luft for CO2 og øke produksjonen av oksygen. Loven har noen unntak for beplanting, det ene er solcellepanel som en nummer to løsning og det andre er hvis deler av taket ikke kan være beplantet på grunn av alternativ bruk, f-eks terrasse eller sikkerhetsinstallasjoner.

I tillegg til dette har grønne tak en isolerende effekt og bidrar til å redusere energimengden som kreves for å varme opp bygg vinterstid og tilsvarende svalende effekt om sommeren.

Det er byene som er i førersetet på miljøsiden om dagen, ordførere også i land som henger etter setter strenge miljøkrav og investerer i smarte løsninger. Bare i USA har nå over 500 byer innført strengere miljøkrav for bygg og transport enn det som er tilfelle på statlig og sentralt nivå. I Europa ser man samme trend med storbyer som presser på for miljøtiltak.

Grønne tak på kommersielle bygninger og offentlige bygg har allerede blitt presentert på dagsorden til EU og vil ifølge franske byråkrater bli offisiell EU politikk i løpet av få år. Norge som er best i klassen på EU tilpasning vil helt sikkert da også tilpasse seg på dette området.

tabola

No posts to display