Nå må alle sortere på hytta!

0
10
Foto: Catharina Caprino/ Hest Agentur for LOOP

1. januar 2023 kom en ny lov som sier at alle kommuner er pålagt å sikre kildesortering for alle – også på hytta!

Mange av oss tilbringer påsken på hytta. Den ultimate påskestemningen får man med kvikklunsj og appelsin i sekken, og sol i fjeset. Men hva gjør du når du kommer tilbake til hytta etter skituren? Går alt i restavfallet, som kanskje er den eneste dunken du har på hytta?

Nå kan vi lage oss et kildesorteringssystem på hyttekjøkkenet, og forvente at kommunen tilrettelegger for at vi har et sted å kaste det sorterte avfallet. I et land med 450 000 hytter, vil dette utgjøre en stor forskjell på kildesorteringsstatistikken.

Sortere gir deg svaret

– Det kan være ulike avfallsløsninger i ulike kommuner. Når du drar på hytta, er ikke systemet nødvendigvis likt som hjemme. Da er det fint å vite at på Sortere.no vil du alltid finne svaret på hvordan du skal sortere i den kommunen du, og hytta di, befinner deg i. Du kan også laste ned Sortere-appen før påsken, så har du sorteringsguiden klar i lomma! Sier Sylvelin Aadland, ansvarlig for Sortere, en tjeneste levert av LOOP – stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

– For at det skal bli enklere å kildesortere har vi laget Påskens Sorteringsguide som viser deg ting du ofte sorterer i ferien. Påskeegget, makrell-i-tomat boksene og appelsinskallet – hvordan var det du skulle sortere det igjen? Dette er sorteringsnøtter hele familien kan bryne seg på i påsken, forteller Aadland.

Gode systemer for hytteavfall

I Norge er det hele 40 kommuner som har flere fritidsboliger enn faste boliger, så hytteavfallet vil utgjøre en stor andel av avfallet. I 2035 må alle kommuner sortere ut 70 prosent av både plast- og matavfall. For å nå målet om utsortering trenger vi gode systemer for kildesortering på hytta, slik at det blir en vane å skille appelsinskallet fra ketchupflaska og juicekartongen.

– For at Norge skal nå EUs avfallsmål må hver og en av oss bruke tingene våre lengre og gjøre jobben med å sortere avfallet riktig, enten vi er hjemme, på jobben eller på hytta. Når kommunene legger til rette med gode systemer, blir det også enklere for forbruker å gjøre en god jobb på hjemmebane, sier Stine Helgeland, daglig leder i LOOP – Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Les mer om kravene til kildesortering her.

tabola

No posts to display