Nå som tusenvis av oljearbeidere har fått sparken og begynt i kommunal sektor kan vi erklære at oljekrisen er over. Dagens bunnotering blir også denne krisens bunn, herfra går det bare oppover. Vi har vært klar over mekanismene en stund allerede i F7 og spådde for litt siden at oljekrisen var over. Det var den ikke, det har tatt lenger tid enn ventet. Vi glemte å kalkulere inn det faktum at verden styres av gamle trege menn som bruker litt tid til manøvrering.
Bakgrunnen for oljekrisen og hvorfor den går mot slutten var meget godt forklart av meg selv i denne artikkelen: Oljekrisen er over
Vi undervurderte to forhold, det ene var i hvilken grad Vladimir Putin var villig til å la sitt folk lide under sanksjoner og lav oljepris og hvor lojale Saudi Arabia er ovenfor USA. Kongedømmet har tross alt sin mektige allierte å takke for at de klarer å holde på makten og diktaturet.
De siste ukene har stemningen snudd i verdenspolitikken, Vladimir Putin snakker om forsoning og felles front mot ISIS, vi i vesten synes det ikke er så farlig med Ukraina lenger og sjeikene lengter etter å tjene penger igjen.
Dette er grunnene til at vi kommer til å se oljepriser på 70 dollar fatet innen Påske.
- Saudi Arabia
Historisk sett har Saudi Arabias vært regulerende instans for oljeprisen, prisen på Olje har siden Oljekrisen på 70 tallet vært politisk styrt og maken over den har vært Saudi Arabia sin. Den siste nedturen i Oljepris har sammenfalt med USA sitt ønske om å sette oljenasjonen Russland skikkelig på plass. Russland har gjennom bakkanaler forsøk å få til produksjonsreduksjon med Opec, men de har nektet under henvisning til amerikansk skiferolje. USA har akkurat fornyet sine sikkerhetsavtaler med Saudi Arabia.
Saudi Arabia går med gigant underskudd og ønsker en løsning på oljekrisen. For 2015 var inntektene til kongedømmet 1 414 milliarder kroner, mens utgiftene var på 2.269 milliarder. Det gir et underskudd på utrolige 855 milliarder kroner. Slike underskudd går ikke lenge, de må enten nesten halvere kostnadene eller skru igjen oljekranene slik at prisene på olje går opp.
- Russland
Russland har fått erfare at de er avhengige av et godt forhold til vesten og USA, det holder ikke å ha Kina som handelspartner. Det ser ut til å bli tøvær mellom USA og Russland, felles fiende i ISIS sørger for det. Dette er en god anledning for normalisering av forholdet, det kan nå skje uten at noen av partene mister ansikt. USA vil hvis en slik avtale inngås instruere Saudi Arabia om at det er helt ok med produksjonskutt.
- Økonomien i ikke olje produserende land
Ser vi oss rundt tjener de aller fleste land veldig godt på lave olje og råvarepriser, store økonomier som India og EU har fått opp farten på grunn av dette. Behovet for olje stiger med aktivitet og den er økende. Differansen mellom det som produseres av olje og behovet for olje blir stadig mindre. Det vil føre til store svingninger i oljeprisen ettersom markedet er meget nervøst.
Markedet er med andre ord i ferd med å ta igjen produksjonen.
- Investeringer
Investorer er som saueflokk som tror det er tryggest å være der alle andre er, oljebransjen er ikke annerledes. Derfor investeres det veldig lite akkurat nå, over hele verden. Det gjør at produksjonen av olje flater ut, det gjør ikke markedet som øker. Snart vil de to kurvene møtes og prisen øker. Så vil det investeres på nytt, ansettes med panikk for å miste profitt og runddansen er i gang igjen
- USA
USA går som det griner, deres vekst vil føre til økt forbruk og større behov. Med USA i førersetet igjen er det helt sikkert at forbruk kommer i sentrum. Det er bra for prisen på olje, men dårlig for miljøet.