Nå er det forbudt å fyre med fossil olje

Må lese

Pep Guardiola: «Love Simone, hate fascism»

Manchester City manager Pep Guardiola leder sitt lag, som alltid med empati, men det stopper ikke der....

Planlegger verdens største flytende havvindpark

Equinor ligger langt nede på listen over miljøvennlige oljeselskaper (burde være enkelt å være på topp der)...

Reis på dagsturer med Leiebil – Malaga by er den perfekte basen

Malaga er en perle i Spania, men Andalucia-området har så mye mer å by på. Med en...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Fra 1.januar 2020 er det ikke lenger tillatt å varme opp norske boliger med vanlig fyringsolje eller parafin. Det betyr at de som fremdeles har en oljefyr eller parafinkamin som bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.

-Vi både håper og tror at de fleste har kommet i mål i god tid før forbudet, og går det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning. Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.

Enova har siden 2013 gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyren med utvalgte oppvarmingsalternativ. Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene

Les: Sterke illustrasjoner tar et oppgjør med New public management

-Felles for løsningene vi har støttet i forbindelse med oljeutfasingen, er at dette er energieffektive løsninger som har vært relativt dyre i investering, og derfor har trengt litt støtte for å være konkurransedyktig. Vi har forsøkt å benytte forbudet til å øke markedsvolumet for disse nye teknologiene, og mener at det er noe vi i godt samarbeid med leverandørene har lyktes med, sier Fottland.

Eksplosiv økning

De aller fleste som har fått støtte gjennom Enova har byttet til en væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men det er også noen som har valgt bioløsninger. I tillegg til de nesten 10 000 som har fått støtte til å fase ut oljefyren, er det omtrent like mange som bare har fått støtte til ny varmesentral. Enova antar at også en betydelig andel av disse er tidligere oljefyreiere. For å få støtte til oljeutfasing gjennom Enova har det nemlig vært et krav at man fjerner eller sikrer oljetanken. Fottland antar at det er en del som ikke har gjort dette, eller på andre måter ikke oppfylt Enovas krav, og derfor bare har fått støtte til den nye varmeløsningen.

-Totalt sett har det vært en eksplosiv økning for flere av løsningene vi har støttet. Vi har eksempelvis støttet dobbelt så mange varmepumper i 2019 sammenlignet med 2017, og det har aldri blitt solgt så mange varmepumper som nå. Det betyr at disse løsningene nå har en helt annen posisjon i markedet enn for bare få år siden, slår markedssjefen fast.

Behold anlegget

Med forbudet på plass vil ikke Enova lenger gi noen økonomisk støtte til å fjerne oljefyr og parafinkamin. Som en følge av den sterke markedsutviklingen avvikles også støtten til enkelte varmeløsninger fra 1. april, mens støttesatsene til andre varmeløsninger justeres fra samme dato,

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp, og når de kan stå helt på egne bein. Oljefyrforbudet har sammen med støtteordningene våre gitt disse varmeløsningene en ordentlig «boost». Nå forventer vi å se resultater av markedsveksten i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode, sier Fottland.

Markedssjefen avslutter med et godt tips til de som ikke rakk å bytte ut oljefyren før klokken slo midnatt nyttårsaften.

-Behold det vannbårne anlegget. Da har du det beste utgangspunktet for å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Du har også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg. Og husk at selv om du er for sent ute til å få støtte for å fjerne fyr og tank, kan du støtte til utvalgte varmeløsninger fra Enova også i 2020.

———————————————————————————————————————————-

Fakta om forbudet

Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge. Hensikten er å redusere klimagassutslipp. Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig.

- Advertisement -

Siste nytt

Pep Guardiola: «Love Simone, hate fascism»

Manchester City manager Pep Guardiola leder sitt lag, som alltid med empati, men det stopper ikke der....

Planlegger verdens største flytende havvindpark

Equinor ligger langt nede på listen over miljøvennlige oljeselskaper (burde være enkelt å være på topp der) til tross for at de...

Reis på dagsturer med Leiebil – Malaga by er den perfekte basen

Malaga er en perle i Spania, men Andalucia-området har så mye mer å by på. Med en leiebil kan du få i...

Restauranten på kanten av atmosfæren

Allerede neste år starter et amerikansk selskap de første testene av en ballong som skal frakte passasjerer til kanten av atmosfære. -...

Episk filmkomponist Ennio Morricone er død

Det har gått inflasjon i ordet legende, men det er det som best beskriver Ennio Morricone som var et musikalsk geni og...

More Articles Like This