torsdag, desember 17, 2020

Nå er det forbudt å fyre med fossil olje

Må lese

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums...

Verdt 57 milliarder kroner mer mens han ble intervjuet av Bloomberg TV

I går ble Airbnb notert på børsen samtidig som grunnlegger Brian Chesky ble intervjuet på Bloomberg TV.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Fra 1.januar 2020 er det ikke lenger tillatt å varme opp norske boliger med vanlig fyringsolje eller parafin. Det betyr at de som fremdeles har en oljefyr eller parafinkamin som bruker fossilt brensel, snarest må finne en annen løsning.

-Vi både håper og tror at de fleste har kommet i mål i god tid før forbudet, og går det nye året i møte med en god og fornybar varmeløsning. Utfasingen gikk ganske tregt en stund, men de siste par årene har utbyttingen virkelig skutt fart, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova.

Enova har siden 2013 gitt økonomisk støtte til de som har byttet ut oljefyren med utvalgte oppvarmingsalternativ. Nesten 9700 boligeiere har fått støtte til å kvitte seg med oljefyren og over 6600 har fått støtte til å bytte ut parafinkaminen. Omtrent halvparten av utfasingene har skjedd de to siste årene

Les: Sterke illustrasjoner tar et oppgjør med New public management

-Felles for løsningene vi har støttet i forbindelse med oljeutfasingen, er at dette er energieffektive løsninger som har vært relativt dyre i investering, og derfor har trengt litt støtte for å være konkurransedyktig. Vi har forsøkt å benytte forbudet til å øke markedsvolumet for disse nye teknologiene, og mener at det er noe vi i godt samarbeid med leverandørene har lyktes med, sier Fottland.

Eksplosiv økning

De aller fleste som har fått støtte gjennom Enova har byttet til en væske-vann eller luft-vann-varmepumpe, men det er også noen som har valgt bioløsninger. I tillegg til de nesten 10 000 som har fått støtte til å fase ut oljefyren, er det omtrent like mange som bare har fått støtte til ny varmesentral. Enova antar at også en betydelig andel av disse er tidligere oljefyreiere. For å få støtte til oljeutfasing gjennom Enova har det nemlig vært et krav at man fjerner eller sikrer oljetanken. Fottland antar at det er en del som ikke har gjort dette, eller på andre måter ikke oppfylt Enovas krav, og derfor bare har fått støtte til den nye varmeløsningen.

-Totalt sett har det vært en eksplosiv økning for flere av løsningene vi har støttet. Vi har eksempelvis støttet dobbelt så mange varmepumper i 2019 sammenlignet med 2017, og det har aldri blitt solgt så mange varmepumper som nå. Det betyr at disse løsningene nå har en helt annen posisjon i markedet enn for bare få år siden, slår markedssjefen fast.

Behold anlegget

Med forbudet på plass vil ikke Enova lenger gi noen økonomisk støtte til å fjerne oljefyr og parafinkamin. Som en følge av den sterke markedsutviklingen avvikles også støtten til enkelte varmeløsninger fra 1. april, mens støttesatsene til andre varmeløsninger justeres fra samme dato,

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp, og når de kan stå helt på egne bein. Oljefyrforbudet har sammen med støtteordningene våre gitt disse varmeløsningene en ordentlig «boost». Nå forventer vi å se resultater av markedsveksten i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode, sier Fottland.

Markedssjefen avslutter med et godt tips til de som ikke rakk å bytte ut oljefyren før klokken slo midnatt nyttårsaften.

-Behold det vannbårne anlegget. Da har du det beste utgangspunktet for å velge en energieffektiv og god varmeløsning. Du har også fleksibilitet til å bytte løsning når energiprisene endrer seg. Og husk at selv om du er for sent ute til å få støtte for å fjerne fyr og tank, kan du støtte til utvalgte varmeløsninger fra Enova også i 2020.

———————————————————————————————————————————-

Fakta om forbudet

Fra 1.1.2020 er det forbudt å fyre med mineralolje (fossil fyringsolje og parafin) til oppvarming av bygninger i Norge. Hensikten er å redusere klimagassutslipp. Kommunen er myndighet for å sikre at forbudet overholdes, blant annet gjennom å føre tilsyn med at byggeiere ikke fyrer med olje ulovlig.

- Advertisement -

Siste nytt

Norge og Storbritannia undertegnet luftfartsavtale

Jeg har i dag undertegnet en luftfartsavtale mellom Norge og Storbritannia som skal regulere ruteflyvninger mellom våre...

Amedia kjøper Budstikka for 130 millioner

Amedia har inngått avtale med Asker og Bærums Budstikke Holding AS om kjøp av Asker og Bærums Budstikke (Budstikka). Avtalen verdsetter selskapet...

Verdt 57 milliarder kroner mer mens han ble intervjuet av Bloomberg TV

I går ble Airbnb notert på børsen samtidig som grunnlegger Brian Chesky ble intervjuet på Bloomberg TV. Det ble...

Norsk Tipping med nytt tilbud til spillegale

Det høres nesten litt selvmotsigende ut: Fra mandag 14. desember gir Norsk Tipping ut et gratis gamblingfilter til spillere som ønsker å...

Stadig mindre sjans for snø på julaften i Sør-Norge

På Sør- og Østlandet har det blitt betydelig færre år med snø på bakken julaften. Meteorologisk institutt har gjort...

More Articles Like This