Kinesiske myndigheter slår ned på korrupsjon

0
270
president Xi Jinping

Det finnes ingen steder i verden med flere dollar milliardærer enn sentralkomiteen til det kommunistiske partiet i Kina. Derfor har det overrasket mange at det er vedtatt og i kjent Kinesisk stil igangsatt tiltak for å bekjempe korrupsjon også i partiet og i myndighetsorganer på alle nivåer.

Det årlige plenumsmøte i sentralkomiteen ente på tirsdag, der lovet partiets ledere feiende rettslige reformer inkludert grunnloven for å gi det juridiske system større uavhengighet fra politisk innblanding.  Det dette betyr med rene ord for penga er at nå skal det bli slutt på korrupsjon.

Kinesiske myndigheter spesielt på lokalplan er basert på «gaver» og det er allerede satt i gang omfattende tiltak mot denne korrupsjonen det ryktes at det er igangsatt etterforsking av omkring 100 000 personer.

Ma Huaide, vice-president i China University of Political Science and Law, forteller at dette er første gang at partiet har vedtatt et dokument som «eksplisitt forbyr tjenestemenn fra innblanding i juridiske saker, og sverger på å holde de ansvarlige for eventuelle overtramp»

Kinesiske medier er overrasket og veldig positive også blant folk på gata er stemmingen meget god og nåværende ledelse i Kina er ekstremt populære og representerer for øyeblikket fremtidshåpet.

En artikkel, beskriver Xinhua møtet som en «milepæl», og fremhever partiets rolle i å etablere rettssikkerhet.

«Folket kan være sine egne herrer og livet i landet kan bli lov-basert».

Folkets Daily gir fremtredende dekning til møtet og publiserer flere artikler hyller kommuniké som «oppløftende, oppmuntrende og full av overraskelser».

En kommentar i avisen kaller for rettsstaten til å bli en «nasjonal verdi».

«Borgere med en sterk følelse av rettssikkerhet vil fungere som avskrekkende for korrupsjon i partiet og regjeringen. Og et rent og sterkt parti vil bedre beskytte rettighetene til borgerne og bidra til å ta landet frem mot enda større velstand,» konkluderer China Daily.

De CPC forsamlingen sluttet tidligere beslutninger om å utvise seks tidligere tjenestemenn fra partiet, inkludert tre sentrale komitémedlemmene, som ble undersøkt for korrupsjon

Plenumsmøtet diskuterte derimot ikke skjebnen til Kinas tidligere innenrikssikkerhetssjef Zhou Yongkang, som blir også undersøkt for korrupsjon.

Ifølge Hong Kong-baserte politiske kommentator Johnny Lau Yui-siu, er reformer igangsatt av president Xi Jinping gjennomført til tross for «sterk motstand» i partiet. Hvis utviklingen fortsetter og han klarer å redusere korrupsjonen i landet, vil Xi Jinping bli den mest populære Kinesiske presidenten noensinne.

tabola

No posts to display