Den kinesiske flybilen Xpeng X2 gjorde sin aller første offentlige flytur over Dubai. Mer enn 150 personer deltok på arrangementet, som fant sted 11. oktober 2022, på Skydive Dubai.

Den 90 minutter lange testflyvningen varslet fremtiden for reiser i byen. Xpeng X2 besto vellykket den offentlige flytesten, og markerte det arrangørene sa var «en spennende ny epoke med kortdistanseflyvninger og smarte mobilitetsløsninger.»

Den innovative «flygende bilen» skapt av den kinesiske elektroniske kjøretøyprodusenten Xpeng Inc har gjort sin første offentlige flytur i De forente arabiske emirater, da selskapet har som mål å bringe elektriske flybiler til globale markeder. Denne demonstrasjonen fant sted uten en sjåfør med tom cockpit.

Funksjoner

Xpeng X2 er en ny femte generasjon «flygende bil» utviklet av det kinesiske selskapet Xpeng Inc. Tidligere utviklede prototyper – T1 og X1 av 2019 og 2020 har blitt betydelig forbedret for å utvikle en ny modell. I motsetning til fly og helikoptre, tilbyr eVTOLs, eller «elektrisk vertikal start og landing» -kjøretøy, rask personlig reise fra ett sted til et annet.

Den nyeste generasjonen Xpeng X2 avgir null karbondioksidutslipp og er designet for å dekke maksimale avstander med en maksimal hastighet på 130 km i timen, med muligheten til å bevege seg rundt i byen i lav høyde.

Selskapet sier at den lukkede cockpiten, dråpeformet design og futuristisk design hjelper til med aerodynamikken til den elektriske flygende bilen og maksimerer ytelsen. Elektriske kjøretøy bidrar til et globalt initiativ for å eliminere biler med forbrenningsmotor (ICE) til fordel for grønnere bytransport for å redusere karbonutslipp.

Les: Dubai skal bruke 5 milliarder dollar på månelignende feriested

Rekkevidde og ytelse

To-seters kjøretøyet drives av åtte propeller, hvorav to er plassert i hvert hjørne av enheten. Den autonome, to-seters elektriske «flygende bilen» har en maksimal startvekt på 760 kg og en egenvekt på 560 kg. Det gir mulighet for en 35-minutters flytid og er bygget med utmerket karbonfibermateriale med fallskjerm.

Les: Alt du trenger å vite om fallskjermhopping i Dubai

Urban pendling i lave høyder og over korte avstander, for eksempel i turist- og medisinsk transport, er ideelle. Sektoren står imidlertid fortsatt overfor store utfordringer som batterilevetid, flytrafikkontroll og sikkerhet og infrastrukturproblemer.

Xpeng X2 Spesifikasjoner:

 • Flytype: eVTOL helikopter
 • Pilot: autonom
 • Kapasitet: 2 passasjerer
 • Maksimal hastighet: 130 km/t
 • Flytid: 35 minutter
 • Marsjhøyde: 300-500 m
 • Vekt: 360 kg
 • Maksimal startvekt: 560 kg
 • Propeller: 8 propeller
 • Motorer: 8 elektriske motorer
 • Strømkilde: Batterier
 • Skrog: Karbonfiberkompositt
 • Vinduer: Baldakin over cockpit
 • Chassis: Fast sklilanding

Pris Xpeng X2

Voyager X2-prisklassen forventes å variere fra $ 126,000.00 til $ 236,000.00 ($ 563,000 til $ 1,054,510).

«Vi tar det steg for steg å komme inn på det internasjonale markedet,» sier Minguan Qiu, administrerende direktør i Xpeng Aeroht. «Vi valgte Dubai først fordi Dubai er den mest innovative byen i verden.»

Xpeng Motors og Dubai internasjonale handelskammer

Xpeng Motors, et stort kinesisk helelektrisk bil- og teknologiselskap grunnlagt i 2014 av He Xiaopeng, Henry Xia og He Tao, skaper intelligente kjøretøy som er sømløst koblet til internett og utnytter de siste fremskrittene innen kunstig intelligens.

Selskapet begynte å produsere elektriske vertikale start- og landingsfly (eVTOL) for Urban Air Mobility (UAM). Produksjonstankegangen er basert på kvalitet, kontinuerlig forbedring, tilpasningsevne og utmerket driftseffektivitet. Selskapets mål er å skape intelligente elektriske kjøretøy ved hjelp av teknologi og data og påvirke fremtiden for forbrukermobilitet.

Brian Gu, visepresident og president, kommenterte at gjennom den offentlige demonstrasjonen har selskapet og utviklingen av elektriske flygende biler rundt om i verden nådd en betydelig milepæl.

«Dubai er en verdenskjent by for innovasjon, så vi bestemte oss for å holde det første offentlige Xpeng X2-arrangementet her,» legger han til.

Kammeret har vært sterkt involvert i hele prosessen siden lanseringen av prosjektet, og gitt strategisk rådgivning til mobilitetsselskapet. Fungerende president og administrerende direktør Hassan Al Hashemi kommenterte at «den første globale offentlige testen av den flygende bilen i Dubai vil endre ansiktet til fremtidig mobilitet. Han er legemliggjørelsen av ambisjoner, innovasjon og fremtidsrettet visjon som alltid har inspirert Dubai og dets lederskap.

Fremtidens reiseliv og kollektivtransport

Utstyrt med et intelligent flykontrollsystem og autonome evner, ble de presentert på Gitex Global 2022. Dette er en av de viktigste hendelsene i verden for den bredt forståtte moderne teknologiindustrien.

Den ubemannede, 90-minutters testflyvningen i Dubai ble beskrevet av produsenten som «en viktig base for en ny generasjon flygende biler». Oppfinnelsen er produsert av det kinesiske selskapet Xpeng, et datterselskap av XPENG AEROHT, den største produsenten av flygende biler i Asia. Selskapet mener at det som en gang bare var fantasi, snart kan bli en realitet.

Omar Abdulaziz AlKhan, administrerende direktør for internasjonale kontorer ved handelskammeret, sa: «Denne flygende bilen er en luksusvare, og mange velstående mennesker leter etter teknologi og et slikt luksusprodukt. Dubai er der vi har kunder.

I en kommentar til når flygende biler vil være tilgjengelige for kommersiell bruk, sa han: «Det avhenger av hvor raskt vi vil kunne tilpasse rammen for urban kommersiell flyging. Det vil bli flere tester i Dubai, og så vil det bli kommersialisert, sier han.

Les: Dette Dubai Tower vil rotere med vinden!

«Byen har blitt en magnet og et testområde for selskaper over hele verden for å markedsføre banebrytende teknologier for å støtte emiratets innovative strategi. Beslutningen om å lansere den flyvende X2-bilen er et bevis på vår posisjon som en global innovasjonsleder og teknologihub for fremtiden, sier Hassan Al Hashemi.

Al Kamali sa at regjeringen er forpliktet til å hjelpe bedrifter som velger Dubai som knutepunkt. Det er mange muligheter i UAE, og de er klare til å jobbe med mange grupper og organisasjoner for å få ting til å gå greit.

Dubais prins Sheikh Hamdan bin Muhammad deltok tidligere i den første konseptflyvningen av en autonom flytaxi som skal brukes i Dubai som transportmiddel.

I lys av innsatsen fra International Chamber of Dubai og dets kontor i Kina fra 2021 for å tiltrekke seg ledende internasjonale selskaper (MNCs) til emiratet, ble byen valgt som sted for testen. Dette understreker byens ledende posisjon som et sted for fremtidige gjennombrudd og et knutepunkt for ledende multinasjonale selskaper for å bringe sin nyeste teknologi til byen.

Testflyvningen ga et glimt inn i fremtiden for teknologi som en dag kunne tillate folk å unngå urbane trafikkork. Produksjonsfirmaet har avslørt at målet er å kommersialisere biler, som det har til hensikt å lansere i løpet av de neste 3 årene.

f7.no -> adds
tabola