Bilde: Unsplash

Gavene under juletreet har de siste årene stort sett vært kjøpt på nett, og i en stressende innspurt i julehandelen er det fort gjort å trykke litt for raskt. Her står hackere i kø for å stjele penger og personlige opplysninger.

Julen skal være den hyggeligste tiden på året, men dessverre risikerer mange nordmenn en dårlig inngang til juletiden hvis de ikke er varsomme for cyberkriminelle. I fjor leverte PostNord sine bud alene 500.000 pakker om dagen i julemåneden, en fordobling av den normale kapasiteten. NHO spår at årets julehandel på nett vil holde seg på samme nivå som i fjor. Den store mengden netthandel skaper gode muligheter for cyberkriminelle til å sette opp feller som kan lokke både penger og sensitive opplysninger fra julestressa nordmenn.

TCS (Tata Consultancy Services) sin direktør for risiko og cybersikkerhet, Robert Watson, har mer enn 20 års erfaring fra cybersikkerhetsavdelingene i USAs forsvarsdepartement og CISA.

– Menneskene bak cyberangrep er proffe, og det er ikke nødvendigvis så enkelt å skille mellom feller og virkelighet. For 10 år siden var det mye lettere å oppdage når man ble lurt. Nå er cyberangrepene smartere, og kan være designet for å se ut som hvilken som helst SMS eller epostene du får til vanlig. Vær kritisk hver eneste gang du mottar noe fra en bedrift, råder han.

Her er TCS sine tips til hvordan du kan beskytte deg mot cyberangrep i førjulstiden.

  • Tenk før du klikker og søk gjerne opp tilbudet eller produktet selv. Sjekk eventuelt at lenken fører til en ekte hjemmeside ved å holde markøren over lenken før du klikker slik at URL-en kommer til syne.
  • Lag et passord som inneholder bokstaver, tall og tegn. Det virker banalt, men Norges vanligste passord er faktisk 12345.
  • Legg til en multifaktorverifisering på kontoene dine for å minimere risikoen for at noen utnytter person- eller betalingsopplysningene dine.
  • Lagre aldri betalingsopplysningene dine på hjemmesiden. Unngå selskaper som tilbyr «å huske på kortet ditt til neste gang».
  • Er prisen for god til å være sann, så er det dessverre ofte tilfellet. Vær kritisk til vanvittige tilbud.
  • Og sist, men ikke minst – skynd deg å sperre kortet ditt om du er uheldig. Kontakt banken din og politiet.

Robert Watson:

Robert startet i TCS i juni 2021. Før dette var han fire år hos Cyber & Infrastructure Security Agency (CISA), en del av Homeland Security. Tidligere har han vært mer enn 20 år i ulike deler av USAs forsvarsdepartement. Blant annet jobbet han i CISA som Global Organizations Advisor for organisasjoner som World Economic Forum Center for Cybersecurity, samt Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).

f7.no -> adds
tabola