Independentfilmens far er død

0
90

Samuel GoldWyn Jr ble født med en gullskje i munnen og en arv som en av Hollywoods mektigste dynastier.  Mot alle ods ble Samuel en hyggelig og empatisk fyr. Hans far var søkkrik, maktsyk og fjern moren var følelseskald og helt uinteressert i in sønn. Mange mener Samuel Goldwyn viet sitt liv til å være det motsatte av sine foreldre.  Han var lavmælt, lojal ovenfor sine venner og familie, støttet uavhengig film, sto i bresjen i kampen mot Aids og produserte og finansierte filmer og prosjekter ut ifra at det var viktig for samfunnet. Han var i mange år Hollywoods svar på statens filmfond eller fritt ord.

Han døde fredag 88 år gammel av hjertesvikt på Cedars-Sinai Medical Center, han videreførte sin fars selskap og ble en innflytelsesrik produsent med mange filmer, spesielt smale filmer på sin samvittighet.

Mr Rothman, leder av TriStar sier som Mr Goldwyn: «De fleste mennesker skjønner ikke helt hvor viktig han var for uavhengig film, han var en pioner og hadde en intellektuell nysgjerrighet som ikke er vanlig i hans bransje og noe han ikke har blitt gjent for. Selskapet Samuel Goldwyn Company som han etablerte for independent film i 1979 bidro i stor grad til å skape en forretningsmodell, med lave produksjonskostnader og geriljamarkedsføring som gjøre det mulig for «Art House» filmer å vokse til å bli en kraftig kulturell og økonomisk makt».

«Sam var inspirasjonen for Fox Searchlight,»

Mr. Goldwyn ble kreditert med å gi Julia Roberts hennes store gjennombrudd i «Mystic Pizza» i 1988.

I 1989, støttet Mr. Goldwyn «Longtime Companion», en spillefilm om virkningen av AIDS krisen på livene til homofile menn. Noen kinoeiere nektet å visning, men Mr. Goldwyn presset på, og fikk nasjonal distribusjon av en trailer som nevnt AIDS i sine første 10 sekundene. Dette var i en periode i USA hvor tema homofili og Aids var tabu.

Samuel Goldwyn var G i MGM, hans barn gitt i hans fotspor og er nå 3dje generasjon Goldwyn, John Goldwyn har vært nestleder i Paramount Pictures, en annen sønn er skuespiller Tony Goldwyn, han spiller i Tv serien Scandal på ABC:

For å sikre distribusjon av Independet filmer bygde han opp en kjede av kinoer for smal film, Landmark og som produsent sto han bak en rekke filmer, han ble nominert for Oscar i 2004 for filmen «master and Commander: The Far Side of the World»

Han var gift tre ganger har to sønner og to døtre og pr i dag 10 barnebarn.

 

Tony Goldwyn
Tony Goldwyn
tabola

No posts to display