Hvorfor leker vi etterretning?

0
149

Av en eller annen grunn sender vi avgårde en stakkar med 3 000 Euro i en pose. Oppdraget er å levere pengene til en alle skjønner russiske myndigheter har under konstant overvåkning. – Og så blir vi overrasket når han arresteres !

Man kan stille spørsmålet om hvorfor vi i det hele tatt driver med etterretning når det gjennomføres på den måten som vi har sett her. Frode Berg er et offer for ekstrem inkompetanse fra norsk side og blir han dømt, blir det trolig til lange fengselsstraffer.  Akkurat som vi her hjemme, Russland er ikke glad i spioner. – Vi får håpe han blir brukt som en brikke i en eller annen forhandling slik at han kommer hjem snart.

Argumentet vi prøver å fremme er at Berg ikke har brutt noen lover til tross for at han var på oppdrag fra etterretningstjenesten.  Dette argumentet vil neppe bety så mye fra eller til, når retten i settes i Moskva – første runde med varetekt er frem til 4 August, denne kan bli forlenget i opptil 18 måneder.

Redd for helsen: Berg er nå på femte måned i russisk fengsel og deler en 9,5 kvadratmeter celle med en til. Forholdene er såpass ille at Berg ikke ønsker besøk av sin familie.

Vi ville aldri akseptert at noen fremmede makter gjør det vi faktisk gjør i Russland.

Det må skje noe helt ekstraordinært om Frode Berg ikke blir kjent skyldig i medvirkning til spionasje. – Han blir dermed den første nordmannen som blir dømt etter spionparagrafen i Russland i moderne tid. På samme måte som vi vet hva Russland holder på med vet også de hva vi gjør, vi har i en flere tiår aktivt overvåket alt som foregår i nordområdene. Vi sender ubåter inn i russisk farvann for å plassere lytterstasjoner i nærheten av militære installasjoner langt inne i Russland.

Man kan lure på hvor den taktiske delen av norsk etterretning befinner seg. Eneste grunn til at Russland overhodet bryr seg om Frode Berg, som er en liten fisk som smører informanter og politiske motkrefter er det vesentlig kaldere klima mellom våre to land.

Det vi prøver å selge om en uvesentlighet blir storpolitikk- Russiske myndigheter kan nå med fakta i hånd peke på Norge og si at vi prøver å influere indre anliggende.

Frode Berg kan, i tråd med den paragrafene om spionasje i den russiske straffeloven, bli dømt til mellom 10 og 20 års fengsel. Men fordi han etter alt å dømme bare har vært medvirkende, og fordi han har lagt kortene på bordet, håper hans advokater at straffen kan bli kortere.

Det Russland gjør er peanøtter i forhold til USA 

Vi har en moralsk harme ovenfor andre land som blander seg inn i andre lands indre anliggender, samtidig som vi aktivt er en del av amerikansk og britisk etterretningssamarbeid. Dette er en samarbeid som organiseres gjennom NATO og bilaterale avtaler. Dette er et samarbeid som stort sett går en vei, vi samler og deler og får uvesentligheter tilbake. – Utrolig at vi gidder å holde på med etterretning i det hele tatt.

Det offisielle Norge kaster seg på retorikken ovenfor Russland og har istedenfor å forsøke å normalisere forholdet adoptert en aggressiv holdning. Vi er nyttige idioter og logrer for det vi til enhver tid er amerikansk politikk.

Så dumme at det gjør vondt

Det starter på toppen hvor offisielle Norge ikke makter å normalisere forholdet til Russland etter å ha adoptert en oss mot dem holdning.

Holdningen smitter og vises med aggressiv ordbruk internt i Norge mot de som tenker eller er annerledes. Det vises internasjonalt mot de som ikke til enhver tid logrer for det vi tror er amerikansk politikk. – Vi grelt eksempel på dette ar at vi ikke lenger for avskaffelse av atomvåpen. At vi er imot Iran og selger våpen til Saudi Arabia. – Vi tar parti uten å vente på bevis eller sjekke fakta.

 

Er det noen vi faktisk burde overvåke er det det ekstreme høyre, som har fått tilnærmet fritt spillerom.  USA og Europas dreining til høyre og flørting med holdninger vi tidligere fordømte gjør oss blinde for de farer som verden står ovenfor.

Avstanden mellom ytterste høye og nazisme som ideologi og villighet til å begå voldshandlinger er liten. Det er ikke lenge til USAs president Donald Trump blir avslørt og avsatt, da er det dumt av Norge å befinne seg på feil sine av historien.

 

 

————————————–

Bestill Blålinker. Kommersielle linker er en perfekt måte å bygge søkeverdi

Pluss Bilpleie er en komplett leverandør av bilpleietjenester i Oslo

Trenger du en etterforsker med erfaring fra Politiet – Jan Arnt Skjolde 

F7.no mange over, ingen ved siden

Sjekk ut oddsen i neste kamp

tabola

No posts to display