Hva skjer med «nå må du huske å stille klokka» journalistene?

0
287

Det er så sterke krefter på gang for å oppheve sommertiden, noe som gjør at vi slipper å stille klokka to ganger i året. – EU kommisjonen har nå helt uten å tenke på alle de som har til jobb å minne oss om å stille klokka vedtatt å sende videre med sine anbefalinger om å oppheve skillet mellom sommer å vintertid.

EU går videre med forslag om å slutte å stille klokkene, det bryr at det ikke blir flere lyse sommernetter, eller var det motsatt?

EU-kommisjonen har nå lagt fram et formelt lovforslag om å avslutte vekslingen mellom sommertid og vintertid. Ordningen skal skrapes allerede neste år.

Det ble klart da EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker onsdag holdt sin årlige tale om unionens tilstand.

«Vi må få slutt på denne stillingen av klokkene», sa Juncker.

EU-kommisjonens plan er at den eksisterende ordningen skal avvikles allerede i 2019. Men det blir opp til hvert enkelt medlemsland å avgjøre om man skal innføre evig sommertid eller evig vintertid.

Hva ønsker du? – Evig vinter eller evig sommer

Hva skjer nå med alle journalister som hver vår og høst lager lange artikler hvor de intervjuer en professor som forklarer hva som er opphavet til at vi stiller klokken og gir deg en huskeregel om du skal stille frem eller tilbake.

  • Om våren flytter man utemøblene frem fra garasjen og klokken stilles også frem.
  • Om høsten flytter man utemøblene tilbake til garasjen og klokken stilles også tilbake.
  • Klokka skal alltid stilles mot sommeren.
  • Spring (vår/løp) forward, fall (høst/fall) back
  • Klokka skal stilles mot nærmeste sommer.
  • Ta utgangspunkt i at du ser fram til sommerferien, og at du dermed stiller klokken fram på våren. Om høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller dermed klokken tilbake.

Hvis EU opphever skillet slik det absolutt ser ut, vil beslutningen i utgangspunktet også gjelde Norge.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som også har ansvar for klokkestillingen i Norge, sier det blir spennende å se hva EU til slutt lander på når forslaget skal behandles.

– Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land, og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier han.

Statsråden legger til at klokkestillingen er noe som vekker engasjement hos mange.

– Det engasjerer både småbarnsforeldre, som meg selv, og folk som er spesielt opptatt av søvn. I tillegg har man større ting, som produktiviteten i samfunnet. Det er delte meninger om tradisjonen med å stille klokka, sier Røe Isaksen.

tabola

No posts to display