Babyvulkanen har skjøvet hele øya Mayotte mot øst. FOTO: © DÉPARTEMENT DE MAYOTTE

Naturen har fortsatt mange overraskelser på lager, en lavfrekvent lyd som kunne høres med måleinstrumenter over hele verden. – Det var i mai 2018 at det oppstod en lyd som fikk geologer til å undre, det var ingen som forstod hva det var, før nå, og svaret er spektakulært og utrolig – Det er en babyvulkan har vokst 800 meter på et halvt år.

Lyden sammenfalt med at den franske øya Mayotte, som ligger mellom det afrikanske fastlandet og Madagaskar, ble rammet av flere tusen jordskjelv. Ifølge nettstedet National Geographic skal 1800 av disse ha målt mer enn 3,5 på Richter skala. # Mayotte går forøvrig unger kallenavnet dødens øy.

Les på Popidol: Kostymedramaet «Gentleman Jack» fortsetter

Lyden og skjelvene var lenge et mysterium, men nå mener forskere fra Frances National Center for Scientific reaserch (CNRS) de har funnet løsningen.

Fem kilometer bred baby

Ifølge National Geographic skal de franske forskerne Nathalie Feuillet og Stephan Jorry fra henholdsvis Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) og IFREMER ha oppdaget en babyvulkan i havområdet utenfor Mayotte.

– Vi har aldri sett maken til dette, sier Feuillet til Sciencemag.

Ifølge Danmarks Radio (DR) skal undersjøisk magma ha brutt gjennom havbunnen og forårsaket både jordskjelvene og den mystiske lyden. Den ble skapt av såkalte «tremorer» eller konstante skjelvinger.

– Vi kunne se dette på målinger gjort her i Danmark. De kraftigste tremorene varte i 20 minutter og kunne oppfattes av måleutstyr i hele verden, sier Trine Dahl-Jensen til DR.

Hun er seismolog og seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser For Danmark og Grønland (GEUS).

Babyen presser på naboen

Den undersjøiske babyen har også vokst enormt fort. Ifølge Sciencemag har vulkanen vokst seg 800 meter høy og fem kilometer bred i løpet av seks måneder.

Den har også skubbet på øyen Mayotte. Ifølge DR skal babyvulkanen ha senket Mayotte med 10 centimeter og skjøvet hele øya 15 centimeter mot øst.

Les på Sporten: Arsenals tyske keeper Bernd Leno: «En skandale»

f7.no -> adds
tabola